Как да премахнем гнездо на стършели?

13647
Как да премахнем гнездо на стършели?
Снимка: Pixabay.com

Стършелите са представители на семейството на осите, но се отличават с внушителните си размери. По-просто казано: това са големи оси, като дължината на един индивид може да достигне 5.5 см.

Те водят социален начин на живот, правят гнезда и се грижат за потомството си. В рамките на едно и също гнездо ролите са ясно разпределени. В гнездото винаги има царица, която отговаря за възпроизвеждането на потомството.

Как са подредени гнездата на стършелите?

Стършелите предпочитат да живеят в гнездо. То е конусообразно или сферично, светло сивокафяво, на няколко нива. Размерите му са около 40 см на широчина и 70 см на височина. Може да бъде разположено както в естествена среда, например на клони на дърво или в хралупа, така също на таван или под покрив.

Какво ядат?

Стършелите обикновено демонстрират своята войнственост, когато търсят храна. Използвайки големите размери на тялото си като решаващ „аргумент“ при нападение, тези хищници ядат малки летящи насекоми, обикновено мухи. Това меню обаче става оскъдно към средата на есента и тогава стършелът започва да яде пчели – като унищожава до 20 на ден. Разнообразява менюто си с плодове и сок от плодни дървета. Затова пчеларите и градинарите винаги имат сметки за разчистване с този летящ агресор.

Къде се строят гнезда?

Когато напролет са събуди под лъчите на топлото пролетно слънце, „майката“ започва да търси уединено и тихо място за гнездо. Дърво с хралупа е най-подходящо за гнездене; добри убежища са също покриви, тавани на селски къщи, летни вили, мазета. Понякога се използват и дупки в земята.

Ако искате да се предпазите от стършели и оси, веднага пригответе тази течност

Защо стършелите са опасни за хората?

По принцип, стършелите нямат нищо против човек в спокойно състояние. Но ако събудите гнездото им или, не дай си Боже, убиете стършел близо до жилището си, другите отмъщават жестоко. За разлика от пчелата, стършелът ужилва, без да оставя жилото в кожата. Затова може да повтаря атаките си многократно. Повтарящите се ужилвания може да причинят значителна вреда на човешкото здраве, а в екстремни случаи - и смърт.

Как да се отървем от гнездо на стършели?

По-добре е да обявите война на стършелите в района тогава, когато имате ефективен съюзник - в лицето на студа. Щом роякът замръзне, трябва да намерите, премахнете и унищожите гнездата. Запушете всички дупки и празнини. През пролетта внимателно наблюдавайте опитите за създаване на нов рояк от събудени майки. Намерените пашкули се смачкват, изгарят, а започнатите гнезда е добре да залеете с пожарогасител.

Ако гнездото вече е нараснало, трябва да го изрежете от основата, да го поставите в найлонов плик, да го напръскате с препарат против оси, да завържете плика и да го изгорите. Можете да го хвърлите също в кофа с вряща вода или с керосин. Главното е старателно да се напръска мястото за гнездене с отровни вещества против насекоми. Земните гнезда се заливат с бензин (керосин) и се запалват. Най-добре е да атакувате стършелите късно вечерта, когато активността им е намалена.

Какво да правим при ужилване от стършел?

Тъй като стършелът жили (пробива) кожата, без да оставя жило в нея, отровата, която навлиза, е сравнително малко. Но дори такава „инжекция“ се възприема доста болезнено. Особено трудно е ужилването за страдащите от алергия. При тях може да се случи дори анафилактичен шок (крайно опасна алергична реакция на организма). Но и напълно здрав човек трябва да се отнесе крайно сериозно към ужилване от стършел. Не забравяйте да изстискате течността от раната, както и да облекчите силната болка със студен компрес. Препоръчително е да помогнете на организма с антихистаминов препарат. И, по принцип, известно време би трябвало да контролирате състоянието си, като наблюдавате мястото на ужилването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно