За кой край на България е характерно ястието Прасник?

5689
За кой край на България е характерно ястието Прасник?

Не, не става въпрос за ястие от свинско месо, макар да сме още в сезона на свинското и винското, който традиционно започва у нас около Коледа и продължава, докато тотално изпразним фризерите от прясното домашно месце. Прасникът, макар да прилича името му на произхождащо именно от грухкащите домашни животни, отглеждани за месо - прасетата, не е от свинско и не се приготвя с него. Прасникът е вид баница, която съдържа… праз. Наричана е още Празеник, като вероятно, ако срещнете това ѝ наименование, шансът да отгатнете за какво ястие говорим или поне какво съдържа, е доста по-голям. Какво друго знаем за това вкусно и старо българско тестено изделие и за кой край от страната ни е традиционно?

5 са ястията, които всяка българка трябва да умее да приготвя

Прасник – какво съдържа?

Прасникът противно на предположението ти е тестено изделие – вид баница, приготвяна със зеленчуци и по-точно с праз. Приготвя се по традиционния начин – с кори за баница и съдържа традиционни за българската баница съставки – яйца, олио, яйца, сирене, като двете по-нетрадиционни съставки, които изненадват домакините, нечували за Прасник, са именно празът и подправката, която се слага в тази баница – червеният пипер. Червеният пипер е нужен за запържване на праза, като може да добавите и джоджен. Всичко друго е какво обикновено приготвяте баници в дома си, но крайният резултат се отличава като вкус заради наситените аромати и вкусове на праза, добавен в баницата.

Каква е историята на русенското варено?

Прасник – къде се приготвя?

Днес домакините, които имат времето, уменията и търпението да точат домашни кори и въртят баници независимо дали с праз, или с други съставки, са рядкост. Въпреки това има кътчета от България, където традициите са живи, а вкусните домашни рецепти – съхранени и все още предлагани на масата. Обикновено това са селца, населявани предимно от възрастни хора, които не са забравили нито времената, в които сами са месели хляб, нито рецептите, с които са израснали и отгледали на свой ред децата си. Във всеки регион са съхранени различни рецепти за баница, традиционно приготвяна през годините. Прасникът е характерен за Централна България и най-вече планинските райони, където бабите ни са приготвяли баница със зелени зеленчуци – с коприва, лапад, спанак или други според сезона – зеле, лук, праз. За Родопите са характерни баниците с ориз и картофи, както и с грис, булгур, за Южна България – тахановата баница, а за Северна България – тази с халва. Има и редица други вариации и рецепти, на които да се насладите, без да е от значение къде се намирате. В идеалния случай ще направите корите сами, за да е по-вкусна баницата, но ако не умеете или нямате време за домашно точени кори и с тези от магазина  може да приготвите вкусна баница с каквато плънка пожелаете, като не забравяте да пробвате и рецептата с праз, защото Прасник е не само баница, а част от историята и традициите ни и рецептата заслужава да бъде съхранена за идните поколения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com