За следващия месец: 15 неочаквани храни, които могат да бъдат замразени

931
За следващия месец: 15 неочаквани храни, които могат да бъдат замразени
Снимка: iStock

Ядки, сирене, мляко – много хора смятат, че явно нямат място във фризера. Но изследователите са на друго мнение - тези и много други продукти могат (и дори трябва) да се съхраняват във фризера. Замразяването има много предимства: например можете да си купите храна за няколко месеца и вече не е необходимо да изхвърляте храна с изтекъл срок на годност.

Що се отнася до размразяването на храна, хладилникът е подходящ за това във всички случаи. И ето няколко съвета:

  • Поставете храната в чиния със студена вода - това ще я размрази по-бързо
  • Размразете храната на долния рафт на хладилника - той е най-студен
  • Ако даден продукт бъде размразен преди време, незабавно го извадете и консумирайте, за да не се развият вредни микроби в него.

7 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

Авокадо

За да замразите авокадо, измийте го, обелете го и го нарежете на две. След това отстранете семето и поставете авокадото в найлонов плик. Можете също да замразите пюре от авокадо. За да направите това, първо го пасирайте с вилица или в блендер и след това добавете няколко капки лайм или лимон (това ще го запази свежо). Авокадото трябва да се размразява в хладилника.

Сирене

Можете да замразите сирене във всякаква форма: настържете, нарежете или сложете цяло парче. За да направите това, просто го поставете в стъклен съд и го поставете във фризера. Но имайте предвид, че най-добрият начин да размразите сиренето е веднага да го поставите върху гореща храна (пица, паста или гювеч). Така не губи вкуса и формата си. 

Банани

Понякога бананите се покриват с черни петна само след ден. Но техният живот може да бъде удължен чрез замразяване: просто поставете бананите, обелени или необелени, в стъклен съд. За да размразите банан, затоплете го в микровълнова фурна или фурна за минута. Този метод е идеален за случаите, когато искате да приготвите ястие с банани.

Картофи

За да замразите картофи, обелете ги и гответе за 5 минути. След това охладете картофите в ледена вода и ги поставете в стъклени съдове или херметически затворени торби. За да размразите картофите, поставете ги в хладилника.

Съвет: Замразете зеленчуците върху хартия за печене или дъска - така няма да се допират един до друг и можете да размразите толкова картофи, колкото са ви необходими. 

Мляко

Млякото може да бъде замразено в бутилка или в херметически затворен контейнер, в зависимост от това колко искате да размразите по-късно. Когато размразявате, оставете съда с мляко в хладилника за една нощ и разклатете преди употреба, за да сте сигурни, че течността е гладка. 

Песто

Буркан с песто издържа само няколко дни след отваряне. И ако нямате време да използвате соса, просто го замразете. Идеалният контейнер за това е контейнер за кубчета лед (по този начин ще размразите соса до точната порция). За да размразите соса, го поставете в хладилника за няколко часа. 

14 храни, които не трябва да замразявате

Вино

Това е добър лайфхак за тези, които обичат да добавят вино към ястията си. И така, замразете напитката в контейнер за кубчета лед и я поставете в пластмасова торбичка с цип. Когато му дойде времето, просто пиете вино или го добавяте към месо или паста. 

Бекон 

Ако решите да замразите бекон, не го гответе първо. Просто поставете пакет пресен бекон във фризера или го поставете в стъклен съд. Замразете бекона на партиди, за да не се налага да размразявате всичко наведнъж. За да размразите, просто го поставете върху скара или в тиган на слаб огън без масло. Ако искате да нарежете бекона, го размразете в хладилника, докато омекне.

Ориз

С ориза всичко е просто: охладете готовата зърнена култура и след това я замразете в контейнер. Можете да размразите ориза в микровълнова или в хладилник.

Десертен крем

Ако сте приготвили цялата торта и все още имате много крем, просто го поставете в торбичка с цип. За размразяване сложете крема в хладилника за една нощ и не забравяйте да го разбъркате след това, за да се получи еднородна консистенция. Между другото, можете да направите същото и с останалото тесто. 

Зеленина

По правило зелените зеленчуци изобщо не издържат дълго - просто ги носите от магазина и те вече са изсъхнали. И ако не сте имали време да ги използвате, нарежете и ги сложете в кубчета лед (за размразяване на порции) или в найлонов плик.

Торта

За да замразите тортата, поставете всяко парче (или целия десерт) във фолио или хартия за печене. Между другото, след замразяване тортата се разпада по-малко - така че ще бъде по-лесно да се нарязва. За да размразите тортата, отстранете хартията от тортата и я охладете за няколко часа (8 часа за голям десерт). 

Ядки

Доказано е, че студената среда е най-благоприятна за ядките и семената (в топла среда те загниват поради развитието на бактерии). Затова замразете ядките си в торбичка с цип. Можете да го размразите по всякакъв начин: добавете ги към горещо ястие (например овесена каша), добавете ги към смес за кекс или ги запържете в тиган. 

Масло

Можете да замразите маслото на малки порции, за да добавите по-късно към печива или в ястие, или в цяла опаковка. За да размразите маслото за добавяне към тестото, поставете го в хладилника за няколко часа. Ако искате да добавите масло към ястие, просто го сложете в тиган или тенджера. 

Яйца

Можете да разбиете яйцето преди замразяване или да замразите белтъците и жълтъците отделно (това може да е необходимо за печене). Не трябва да замразявате цяло яйце - ще трябва да чакате дълго, докато най-накрая се размрази и счупи. За да размразите яйце, поставете съда в хладилника за няколко часа. Внимавайте: яйцата трябва да се консумират веднага след като са размразени – развалят се много бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com