Започнах да ям цвекло всеки ден и резултатите не закъсняха!

19276
Започнах да ям цвекло всеки ден и резултатите не закъсняха!
Снимка: iStock/Guliver

Ползите за здравето от консумацията на червено цвекло са добре познати и известни. То съдържа много полезни вещества и елементи, които благоприятстват нашето здраве. Цвеклото е сред най-добрите зеленчуци за отслабване, защото съдържа много малко калории, няма мазнини и холестерол. Богато е на калий, фосфор, желязо, манган, витамин С, фолиева киселина, магнезий. Какво ще се случи, ако добавите цвеклото към ежедневното си меню? Хапвайте го редовно, защото то може да ви донесе само положителни промени.

За добра мозъчна активност – сокът от цвекло насърчава мозъчната дейност и подобрява нейната активност. Това е страхотна причина да го добавите към менюто си още днес.

За ниско кръвно – хората, страдащи от високо кръвно налягане, трябва да добавят цвеклото към менюто си, защото то намалява пулса и понижава кръвното. Зеленчукът влияе положително върху функцията на кръвоносните съдове.

За бременни жени – дамите, които очакват своята рожба, могат спокойно да се наслаждават на ползите от този страхотен зеленчук. Фолиевата киселина в него предпазва плода от различни проблеми, засягащи гръбначния мозък. За здрави деца – хапвайте червено цвекло.

За намаляване на холестерола – зеленчукът не съдържа никакъв холестерол. То е богато на разтворими фибри и вещества, които съдействат за понижаване на лошия холестерол и предотвратяване образуването на шлаки по артериите. Ето защо е важно за доброто сърдечно здраве и намаляване риска от инсулт и инфаркт.

За облекчаване на остеопороза – силицият в цвеклото насърчава усвояването на калция, който е полезен за костите. Сокът от червено цвекло въздейства положително върху здравина на костите, предпазвайки ги от заболявания.

За анемия – цвеклото е богато на желязо, което автоматично го прави чудесна храна за страдащите от анемия. Набавете си дозата желязо по вкусен начин, добавяйки цвеклото към ежедневното си меню.

При хронична умора – цвеклото зарежда организма със сила и енергия, които ви липсват, ако страдате от хронична умора. Преборете това състояние по полезен за здравето начин – със сок или като си хапнете цвекло.

За добро либидо – консумирайте цвекло при ниска сексуална активност и понижено либидо. То е полезно както за мъжете, така и за жените в тази посока. То съдържа вещество, което насърчава производството на половите хормони.

За намаляване риска от рак – веществото, отговорно за червения цвят на цвеклото, може да помогне за намаляване риска от рак с 12.5%. Това е доказано въздействие.

При диабет – червеното цвекло ще ви помогне да контролирате нивата на захарта в кръвта. То се препоръчва за хората, страдащи от диабет, защото е храна с нисък гликемичен индекс. Съдържа минимално количество калории и от него може да имате само ползи за здравето.

При запек – освободете се от това неприятно състояние, хапвайки малко цвекло. Заради съдържанието си на фибри, зеленчукът има слабително действие, което ще изчисти стомаха от натрупаните токсини и ще възстанови нормалната функция на червата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...