Зарязаха едни от най-хубавите лозови масиви на Трифон Зарезан

36670
Снимки: БГНЕС

Трифон Зарезан празнуваха в русенското село Пиргово по стара традиция, разказва БГНЕС.

Лозовите масиви край селото са се славели през годините като едни от най-хубавите в България и са били любими на Тодор Живков и Николае Чаушеску.

Няколко вкусни предложения срещу задаващия се махмурлук

Ако сте от хората, които обичат да пият редовно, при това да консумират по няколко коктейла, то вероятността за тежък махмурлук е повеч...

Хубавото време събра стотина души край лозовите масиви, където пред иконата на Света Богородица бяха разчупени обредните пити и бе казана молитвата за плодородие и берекет.

Първата пръчка бе зарязана от Царя на лозята Добрин Стоянов, който сви традиционния венец. Всички си пожелаха добра реколта на грозде, от която да има и хубаво вино. Собственикът на винарската изба в Две Могили Емил Стоянов разказа, че годишно от лозята в Пиргово произвеждат около 1,2 млн. -1,4 млн. литра вино. Заради климата се отглеждат сортовете мускат и шардоне, а масивите грозде за червеното вино са в Южна България.

През миналата година реколтата е била добра, а с помощта на снега и тази година се надяват да е същата. Единствено градушки и късно измръзване биха попречили да има грозде в изобилие. Виното, което се произвежда в региона, е основно за вътрешния пазар, но има и износ за Румъния, Чехия и Полша.

По-късно в селото бе прерязана и лентата на обновената спортна зала, която от години бе неизползваема. Жестът е дело на бизнесмена Александър Чакмаков, който е свързан сантиментално с Русе и Пиргово по майчина линия. Залата е умалено копие на баскетболната зала на ЦСКА и ще даде възможности за спортни занимания на децата, които обичат да играят баскетбол.

Пита за Трифон Зарезан и кекс за Свети Валентин

Необходими продукти за питата: 700 гр брашно 3 с.л. олио 3 бр. яйца 20 гр мая 100 мл краве прясно мляко 2 с.л. маргарин 50 гр кр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com