Защо френските домакини НЕ изхвърлят водата, в която варят яйцата

1391
Защо френските домакини НЕ изхвърлят водата, в която варят яйцата
Снимка: iStock/Guliver

След като яйцата са сварени, повечето домакини просто изливат водата в мивката, правейки сериозна грешка.

Французойките отдавна са открили полезните свойства на тази вода. Разбира се, ако искате да я използвате след варене на яйцата, не трябва да добавяте сол към нея. Тя може да се използва не само за поливане на цветята, но и като компонент за приготвяне на супи, сосове, сладка.

Какви са ползите от водата, в която се варят яйца?

Яйчените черупки съдържат много полезни витамини и минерали. По време на варенето те се отделят във водата. Французойките я добавят към супи или сосове

Не в хладилника: Къде всъщност трябва да съхранявате яйцата?

Водата от яйца често се използва във френската кухня за придаване на богат вкус и аромат на супи и сосове. Придава на ястията специално богатство и текстура. Въпреки това, за да използвате такава вода, е важно първо да измиете добре яйцата. Различни замърсители могат да останат върху черупката, което няма да донесе никаква полза. Ако искате да използвате водата за кулинарни цели, убедете се предварително, че черупките са дезинфекцирани добре. Ако не сте сигурни в това, не използвайте водата за кулинарни цели!

Някои френски домакини използват яйчена вода, когато приготвят плодово сладко или желе. Това придава на сладките десерти по-наситен вкус и консистенция.

Водата от яйца се използва не само в готвенето. Някои френски градинари я използват като естествен тор за стайни и градински растения поради високото съдържание на хранителни вещества и най-вече на калций.

Калцият участва в много метаболитни процеси, протичащи в растенията, влияе върху метаболизма на въглехидратите и протеиновите съединения, а също така помага на растителната почва да поддържа неутрално ниво на киселинност.

Не бива обаче да прекалявате и с това поливане. Излишъкът от калций може да попречи на усвояването на други микроелементи от растенията, например да доведе до нарушаване на усвояването на бор и азот, а също така да свърже железни съединения, което ги прави недостъпни за усвояване. В резултат на това може да се появят светли петна по листата на растенията и по-бавен растеж. Затова се препоръчва да се поливането с яйчена вода да се осъществява не повече от веднъж на 3-4 седмици.

Друга причина, поради която не се препоръчва да се изхвърля веднага водата след варене на яйца в мивката, е ефектът на врящата вода върху водопровода. Това може да доведе до тежки последици под формата на нарушаване на херметичността на сифона, неговите гофрирани тръби и PVC тръби. Гумените им уплътнения не са проектирани да издържат на продължително излагане на високи температури, така че те ще станат неизползваеми много по-бързо, ако редовно изливате вряща вода в мивката. 

Лекар: Едва ли предполагате за това свойство на яйцата

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да имаме най-шарените великденски яйца?
Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Всяка година търсим нов и по-различен начин за боядисване на яйцата. Искаме те да са по-специални, по-шарени и по-красиви от миналогодишните....