Защо хората, отгледани от строга майка, успяват в живота

1769
Защо хората, отгледани от строга майка, успяват в живота
Снимка: https://unsplash.com

В многодетните семейства, майката е твърде ангажирана да глези децата си. Не е така, когато семейството е с едно или 2 деца. Тогава, възпитателната роля на майката може да се проявява далеч по-успешно, стига тя да е наясно, какво огромно значение има това за бъдещото развитие на детето. Важно е при това да има постоянна подкрепа от страна на бащата.

Несъмнено, възпитанието на днешните деца е затруднено, поради рязкото навлизане на съвременните технологии във всички житейски сфери, включително и в сферата на видеоигрите. Децата, още от 6 – 7 годишна възраст започват умело да се оправят с електронните игри, които им се поднасят все по-сложни и по-сложни. Освен това  те сърфират умело в Интернет и се оправят с най-различни приложения. За съжаление, това ги дезинтересира да четат книги, да внимават в училище, да се занимават регулярно със спортна дейност. И което е по-лошо, те се затварят в себе си, стават тревожни, некомуникативни, разсеяни, проявяват свръхактивност, преминаваща в агресия… Не са убедени, че общочовешките културни ценности ще са им потребни, нехаят за бъдещето си и това вещае да ги свари неподготвени да се справят с лавината от проблеми, които ги чакат в бъдеще…

Най-голямата грешка, която допускаме като родители

Всеки човек, който има деца или иска да има, със сигурност се страхува се да не допуска грешки при възпитанието. Уви, грешките са неизб...

Има ли изход как този пагубен ефект на новите технологии върху подрастващите да бъде сведен до минимум? Отговорът е: ако родителите и по-специално майката са достатъчно строги с децата си!

Изследвания са показали, че именно децата на взискателните майки израстват уверени в себе си, проявяват настойчивост и целеустременост в обучението си и си намират подходяща работа.

Ето как строгите майки възпитават децата си: първо, учат ги на труд у дома – да помагат с готовност, както могат, за поддържане на реда и чистота в къщата, с което у тях се оформя чувство на собствено достойнство. Второ, не решават училищните задачи вместо децата си, а контролира да се справя самостоятелно, без да изпуска дори и час без уважителна причина. Така, възпитавайки го на дисциплина, тя му подсказва, че е невъзможно да се постигнат желаните предизвикателни цели, ако някои безидейни дейности не бъдат сведени до минимум. И с това тя му подсказва истинския път към новото… Трето, подготвят ги да не се плашат от провали, а не сполучили веднъж да опитат отново и отново… Защото успехите са също така неминуеми, както и провалите и трудностите трябва да бъдат преодолявани с търпение, упорство и търсене на нови решения. Строгите майки са наясно с мъдрата сентенция на китайския философ Конфуций, че „Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал“. Това означава детето да възприема позицията никога да не се предава!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com