Защо ядките от костилките на прасковите са полезни

6713
Защо ядките от костилките на прасковите са полезни
Снимка: https://pixabay.com

Вероятно сте чували за ядките от кайсии и приятния им вкус и ползи. Но знаехте ли, че ползи има и от прасковените ядки? Прасковите са предпочитан и популярен плод по нашите ширини. А ядката в костилката от прасковата е ядлива и много полезна, не я изхвърляйте и започнете да събирате и консумирате. 

Много хора се заблуждават от слуха, че ядката на прасковата е отровна. Подобни са и ядките от черешите и кайсиите, защото съдържат веществото цианид. В състава й откриваме също амигладин, което има и в семената на ябълките. Амигладинът се разпада до циановодород при метаболизиране. Цианидът е  отрова, която в по-малки количества може да предизвика симптоми на учестено дишане и пулс, замаяност и главоболие. А при консумацията на по-големи количества може да причини и увреждане на органите, загуба на съзнание, гърчове и дори смърт.

Но в 1 грам костилка от праскова се съдържат едва 2,2 мг от това вещество. Токсичната граница, до която трябва да достигнем, за да има опасност за здравето ни, е 570 мг циановодород. По груби сметки, това означава, че трябва да изядете около 250 семена, за да има опасност от натравяне. А като цяло консумацията на големи количества ядки не е препоръчителна и полезна. 

Какви са ползите от консумацията на семената на прасковата?

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по 2 праскови

Прасковите са отличен избор за тези, които искат да се хранят здравословно. Тези сочни плодове са с ниско съдържание на калории (45 кал...

Ядките на прасковата съдържат голямо количество фибри, което от своя страна спомага за правилната чревна функция и полезните бактерии в червата, както и се подсилва имунитета. Фибрите също така ви помагат да се справите с трудното изхождане, движението на червата и ускоряват обмена на веществата и метаболизма. 

Освен на фибри, семената от прасковените ядки са богати и на минерали. Някои от тях са калий, желязо и магнезий. Калият е важен минерал, който взима участие в механизмите, управляващи кръвното налягане и в работата на сърдечно-съдовата система. Желязото пък е от важност за транспортирането на кислорода към клетките и тъканите в тялото ни. А магнезият изпраща сигнали от нервната система до сърцето, мускулите и всяка клетка от тялото. 

Прасковите и плодовете са полезни и важни за здравословното ни състояние и качествения начин на живот. Избирайте плодовете си спрямо сезона и се хранете по възможност със свежи и пресни плодове. Опитвайте се да ги преработвате възможно най-рядко и малко, за да запазите всички ценни хранителни вещества, витамини и минерали в тях. 

Както вече разбрахте, ядките от прасковите са безопасни в малки количества и дори ни снабдяват с хранителните вещества, от които се нуждаем. Консумирайте премерено и няма да съжалявате. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com