Защо махмурлукът се влошава с възрастта

2057
Защо махмурлукът се влошава с възрастта
Снимка: iStock/Guliver

Когато сте на 18 години, махмурлукът се проявява само с повишена жажда и главоболие сутринта. Но след 25-годишна възраст, след препиване усещате силно гадене и световъртеж. След тази възраст махмурлукът може да се проточи през целия ден, а понякога дори и да продължи с дни.

Учени разкриха защо това неприятно състояние се влошава с възрастта.

Причина №1 - по-малко чернодробни ензими

С напредването на възрастта черният дроб обработва все по-трудно алкохола. Средно всяка консумирана чаша бира или чаша силна спиртна напитка се обработва за около два часа (точното време зависи от пола, възрастта и теглото на човека).

На 21- годишна възраст този процес е доста лесен и бърз. Но постепенно нивото на основните чернодробни ензими намалява и с възрастта тялото започва да отделя много повече време за обработката на ацеталдехид. Това силно токсично вещество остава в тялото за по-дълго време, причинявайки главоболие, гадене и други симптоми, типични за махмурлука.

Причина №2 - промяна в цялостното функциониране на тялото

Как да изглеждаш свеж/а след препиване?

Почти на всеки му се е случвало понякога да обръща коктейлите или други алкохолни питиета едно след друго до 6 часа сутринта. Естествен...

С напредването на възрастта цялостното функциониране на тялото ни също се променя. В резултат от повишеното складиране на мазнини, организмът ни преработва по-трудно спиртните напитки.

Мазнините практически не абсорбират алкохол. Колкото по-висок е процентът на телесните мазнини, толкова по-бавно се усвоява алкохолът. Между другото, това е причината младите жени да се напиват по-бързо от мъжете. При тях естественото съдържание на телесни мазнини е по-високо.

Освен това с възрастта тялото губи по-бързо водните си запаси. И колкото по-малко течност има, толкова по-висока ще бъде концентрацията на алкохол в организма.

Причина №3 - отслабен имунитет

С възрастта човешкото тяло отслабва и се възстановява много по-бавно след заболяване, нараняване и отравяне. Същото се отнася и за алкохолната интоксикация. Отслабването на имунитета е особено изразено след петдесет години.

8 начина да справяне с махмурлук БЕЗ лекарства

Главоболие, гадене, световъртеж и коремна болка са само част от неприятните симптоми, свързани с прекомерната консумация на алкохол. На...

Освен това възрастните хора са по-склонни да приемат лекарства за хронични заболявания, които могат да реагират с алкохол. Това от своя страна затруднява преработката на спиртните напитки.

Под въздействието на алкохол невроните стават по-бавни. С напредване на възрастта нервните клетки губят своята ефективност и под въздействието на алкохола възрастните хора могат да изпитат сериозни неразположения.

Причина № 4 - начина на живот

Важен е и начинът на живот, който водите. Съгласете се, че е много по-лесно да се справите с главоболието, ако по цял ден мързелувате в леглото. Но ако трябва да отидете на работа или да се заемете с изпълнението на други ежедневни дейности, тогава махмурлукът може да се превърне в истински кошмар.

Според учените 29-годишните имат най-лошия махмурлук. Докато махмурлукът на възрастните хора всъщност е по-силен, те са по-малко склонни да се напият. За съжаление дори и след 29-годишна възраст хората често продължават да се придържат към алкохолните си навици от младостта, дори и ако махмурлукът им вече е станал по-мъчителен и по-продължителен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно