Защо пералнята не взема омекотителя - ето най-честите причини!

3277
Защо пералнята не взема омекотителя - ето най-честите причини!
Снимка: iStock

Въпреки, че производителите обикновено предлагат висококачествено оборудване, понякога с пералните машини възникват проблеми, предимно в резултат на неправилна употреба или пренебрегване на препоръките за работа. Най-честата неизправност е, че пералнята не отмива омекотителя от съответното гнездо.

В отсека за зареждане има специално гнездо за препарат за омекотяване, омекотител (течно средство, което влиза в барабана по време на работа и придава на прането свежест и приятен аромат).

Случва се обаче, че омекотителят остава недокоснат. Защо пералнята не го поема и какво да правите в този случай?

Може да пренебрегнете тази на пръв поглед дреболия и да изперете прането без омекотител, щом машината не го „иска“. Опитът обаче показва, че подобен проблем сигнализира за необходимост от спешен ремонт, за да се избегнат по-сериозни неизправности в бъдеще. Възможно е да има няколко причини, поради които пералнята не приема омекотителя.

Една от тях може да е следната: филтърът при входа на водата е запушен. Този филтър представлява фина мрежа - задачата му е да задържа котления камък. Ако водният канал е стеснен поради запушване, тогава налягането на водата ще бъде ниско. Затова пералнята набира вода дълго време и дори може да активира работния цикъл. В резултат на това слабото водно налягане не само ще остави омекотителя недокоснат в гнездото му или ще отмие малка част от него, но и не ще отмие правилно даже самия прах за пране.

Пригответе си домашен омекотител за дрехи - няма да купувате повече

Ниското налягане на водата в системата по време на прането или ненапълно отвореният кран ще дадат подобен резултат.

Друга причина: каналът, през който водата отмива течния омекотител от гнездото му, е запушен. Това е резултат от използване на омекотител с изтекъл срок на годност или съхраняван в неподходящи условия. С течение на времето той се сгъстява, образува бучки и не се разтваря напълно във вода. Заради повреда на входния клапан за вода пералнята може изобщо да не се включи или омекотителят да си остане в гнездото.

Различните конструкции на перални предлагат различни варианти за подаване на вода към зареждащия отсек.

При простите модели с един клапан във всяко гнездо на отсека е монтирано допълнително устройство за разпределение на водата или са оборудвани със специално жило (тънко метално въже), което движи дюзите - а те пускат водата, която отмива съдържанието от желаното гнездо. Повредено жило или запушена дюза ще причини проблеми с отмиване на омекотителя.

В по-скъпите модели се монтират три или дори четири клапана. Така има специален клапан за отмиването на омекотителя от неговото гнездо. Ако пералнята приеме праха за пране, но не и омекотителя, значи е виновен дефектният клапан за гнездото на омекотителя.

Кога не трябва да използвате омекотител за пране?

Как да решим проблема?

В повечето случаи причината за тази неизправност е запушен филтър при подаването на вода. Можете сами да отстраните проблема. За да направите това, трябва да изпълните следните стъпки.

Изключвате пералнята от електрическия контакт и спирате водата. Развивате маркуча, който подава вода. Изваждате пластмасовия филтър. Промивате го с вода и внимателно го почиствате чисто механично. Повтаряте същите манипулации с филтъра в другия край на маркуча.

Поставяте вече чистите филтри на място, свързвате маркуча, пускате вода, проверявате връзките за течове. Включвате в електрическия контакт. Пускате пералнята.

Но имайте предвид, че ремонтът на пералня изисква определена квалификация на майстора и използването на специални инструменти. В някои ситуации ще са необходими оригинални резервни части.

Въобще, пералнята не е евтино нещо и особено не е поле за трениране на вашите умения в ремонта на домакински уреди. Най-добрият вариант е да поканите професионален майстор в ремонта на перални машини, който ще диагностицира неизправността, ще идентифицира причината за повредата и бързо ще я отстрани. И най-важното, ще получите гаранция, че вашата помощница ще работи безупречно.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com