Защо са полезни разходките в студа

4673
Защо са полезни разходките в студа
Снимка: Michael Gaida / Pixabay

Студеното време може да бъде подходящо за сгушване в леглото и гледане на филми, но пък е чудесна възможност да се заредите с положително настроение и енергия. Разходките сред студа ще засилят имунитета и ще подобрят устойчивостта на организма срещу вируси и различни заболявания.

Съвети за разходки в студа

Разхождайте се в първата част на деня

Кратката разходка сред студа ще ви се отрази добре в първата половина на деня. Само 15-20 минути ще ви заредят с енергия и то много по-добре от кафето. Нивата на серотонин ще се повишат, а това е хормон, който отговаря за храната.

Начини да разпуснем напрежението от работния ден

Имали сте тежък работен ден? А може би цяла седмица? За жалост когато работното ни време приключи негативните емоции не се изключват ав...

Облечете се подходящо

Около 20-60% от топлината излиза през главата. Затова носене задължително шапка. Не забравяйте и ръкавиците. Облечете няколко слоя дрехи. Бельото е хубаво да бъде термоизолиращо, особено ако сте решили да правите дълги разходки. По този начин няма да се изпотявате, но ще ви е леко и удобно за ходене.

Пазете краката

Обувките са най-важни, защото ще пазят краката ви. Сложете и два чифта чорапи за допълнителна защита. Ако усетите, че се изпотяват, то сменете ги и по този начин ще се предпазите от измръзване.

Хидратацията е важна

Горим калории със само 40-минутна разходка

Една от основните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за предотвратяване на развитието на незаразни болести - като затлъс...

Един термос с чай ще ви дойде добре по време на разходката. По този начин температурата в тялото ще се поддържа, а и ще можете да се хидратирате. Същото се отнася и за лятото, но там носим в повечето случаи вода.

Защо е полезно да се разхождаме в студено време?

На първо място слънчевата светлина заздравява костите. 15 минути на слънце са напълно достатъчни, за да се стимулира производството на витамин Д. Той е ключов елемент от състава на костите в тялото ни и поради тази причина е хубаво да използваме малкото слънчево време, за да се заредим с него.

Студът и доброто настроение са две съвместими неща. Студът може да ни кара да се чувстваме потиснати и летаргични, но пък разходките ни ободряват. С тях се повишават нивата на ендорфини. Затова, ако искате да си стоите у дома – добре, но ще се депресирате. Излезте навън и само след няколко минути ще се почувствате много по-добре.

С разходките ще горите и калориите. По време на това зимата често сме изкушени да си останем у дома на топло, но ако се движите, ще изгорите много повече калории. Причината е, че тялото изразходва повече енергия да поддържа топлината си, а това води до горене на излишните мазнини. Затова ходете пеша до магазина, разходете се в парка или уикенда излезте извън града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com