Защо супите могат да навредят на бъбреците

20975
Защо супите могат да навредят на бъбреците
Снимка: iStock/ Guliver

Много фактори влияят върху здравето на бъбреците, включително наследственост, аномалии в развитието на този орган, горещ климат, недостатъчен прием на течности и дори неправилен  хранителен режим. Всички тези фактори водят до увреждане на този важен орган в различна степен.

Нефрологът  и диетолог Анна Коробкина разказа в интервю кои от популярните храни могат да доведат до образуването на камъни в бъбреците.

Според специалиста, развитието на болестта се влияе от прекомерния ентусиазъм в консумацията на богати рибни или месни бульони и супи. "Възрастните хора смятат, че трябва да консумират предимно бульон, сварен от кости. Оказва се, че това не е вярно. Този бульон е той вреден. Храните, съдържащи голямо количество пурини, водят до образуване на камъни в бъбреците", обясни Коробкина. Думите й са цитирани от Nation News.

Освен това, прекомерната консумация и на други храни може да предизвика образуването на камъни в бъбреците. Такива могат да бъдат месни продукти като слами и наденички, както и спанак и киселец. "Солта на оксаловата киселина и мононатриевият глутамат, подобрители на вкуса, са вредни за бъбреците", заключава нефрологът.

Бъбречните камъни са често срещани. Много нефролози също смятат, че неправилната диета обикновено е причина за проблеми с бъбреците. Те споделят храни, които могат да повлияят негативно на здравето на бъбреците. Храните, наситени с животински мазнини, въобще не се препоръчват за консумация при хора с проблемни бъбреци. Прекаляването със захар и сол също не е препоръчително. Те провокират образуването на калциеви камъни в бъбреците.

Колкото и чудно да звучи, експертите назоваха съвсем неочакван хранителен продукт като вреден за бъбреците. Става дума за грейпфрута и сока от него. Той е полезен в ограничени количества, но когато прекалите, ще се отрази на здравето на бъбреците. Медиците напомнят, че това важи с пълна сила и за употребата на витамин С.

Освен че болните бъбреци застрашават цялостното състояние на организма, бъбречните кризи са едни от най-силните болезнени състояния. Някои камъни в бъбреците се разграждат сами, но окасалатните са опасни, защото са устойчиви и за да се отървете от тях, в повечето случаи се налага операция.

За да не се стига до подобни неприятни ситуации, по-добре е да не се фиксираме върху консумацията на конкретни храни, а да заложим на богатото разнообразие в хранителния режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com