Зимните зеленчуци, които задължително трябва да хапваме

5641
Зимните зеленчуци, които задължително трябва да хапваме
Снимка: iStock

Зимата, въпреки че е студен сезон, също ни предлага своите характерни зеленчуци. Както вече добре знаем, консумацията на сезонни плодове и зеленчуци е задължителна, ако искаме да приемаме нужните ни витамини и минерали, които ще подсилят имунната ни система.

Полезните зимни зеленчуци, на които трябва да обърнем повечко внимание, са картофи, пащърнак, тиква, ряпа, моркови, цвекло, зеле, броколи. По магазините на пазарите ги има в изобилие и е добре да се възползваме от промоциите, за да се запасим с по-големи количества от тях.

Храните, които задължително трябва да консумирате през зимата

Балансираното хранене е залог за правилно функциониращата имунна система. В сезона на свежите плодове и зеленчуци е по-лесно да си наба...

Сезонните зеленчуци ни зареждат с необходимата дневна доза витамин А. Сигурно сте чували не веднъж, че е добре да консумирате ежедневно разноцветни зеленчуци. Така си доставяте по естествен начин различни витамини. По тази логика, оранжевите и ярко зелени зимни зеленчуци имат богато съдържание на витамин А. Този витамин е с антиоксидантни свойства и е мастноразтворим. Особено полезен е за косата, ноктите, кожата. Богати на този витамин са тиквата, картофите, морковите и кръстоцветните.

Веществата, които ни доставят зимните сезонни зеленчуци, спомагат за потискането на възпаленията в организма. Основните „виновници“ за това свойство на зеленчуците са бета-каротинът и витамин А. Точно антиоксидантните свойства на тези вещества имат възпиращото въздействие върху възникналите възпаления.  

Затова е препоръчително да консумираме колкото може повече такива храни, които ще се погрижат за прекратяването на появилите се локални възпаления в тъканите или клетките. По този начин се предотвратява опасността от развитието на хронични болести. Най-силните противовъзпалителни свойства се приписват на спанака, тиквата и къдравото зеле.

Зимните зеленчуци подобряват храносмилателните функции, а това се дължи на богатото им съдържания на фибри. Те са изключително важни за правилното функциониране на цялата храносмилателна система. Фибрите способстват за осигуряване здравето на микрофлората в червата, а така се задейства и добрата имунна защита на целия организъм. С най-богато съдържание на фибри в състава си могат да се похвалят цвеклото, пащърнака, морковите, тиквата и картофите.

Полезните за здравето напитки, които трябва да пием през зимата

Да живееш здравословно през зимата, е истинско предизвикателство. Топлите напитки могат да бъдат наши съюзници. Трябва да заменим обикн...

Тъй като повечето от зеленчуците са зрели през лятото или есента, което ги прави особено богати на витамин С. Дневната доза на този витамин може да се набави само с една порция зимни зеленчуци. Няма човек, който не е наясно, че витамин С прави имунната система по-силна, кожата по-сияйна, а възпаленията в организма по-малко.

Зимните зеленчуци набавят на организма и витамин К. Той е изключително ценен за костите. Той играе важна роля за здравето и плътността на костното вещество. Най-богата на този витамин е ряпата. Освен витамин К, от зимните зеленчуци по естествен начин си набавяте фолиева киселина, витамин А, мед, витамин С, манган. Най-богати на тях са зелените зеленчуци и ряпата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com