Знаете ли, че има цяла наука за боклука и как се нарича тя?

4082
Знаете ли, че има цяла наука за боклука и как се нарича тя?
Снимка: iStock

Един от проблемите на съвременния свят е взаимодействието между обществото и природата. Околната среда е подложена на силно замърсяване, причина за което е върхът на природната еволюция – човекът. Броят на хората се увеличава всяка година, а с това и количеството отпадъци, следствие от промишлените дейности.

1. Англия била първата страна, която решила да се заеме с въпроса за грамотното преработване на отпадъците. В края на 19 век бил построен завод за тяхното изгаряне. Днес в повечето европейски страни отпадъците се сортират и след това се преработват.

Как може да използвате остатъците от храна, за да не ги изхвърляте?

Какво можете да направите с остатъците от храни, за да намалите отпадъците и да създадете по-положително въздействие върху околнат...

2. Швеция е страната, която води в класацията за успешно преработване на отпадъците - около 52% от общото им количество. Следва я Германия с 48% преработване.

3. Всъщност боклукът е неразделна част от човешката цивилизация, като засяга дори такава област като религията. Например, районът под древния град Йерусалим се наричал „Огнената геена“ - там се изгаряли всички натрупани отпадъци. Сред вярващите това място се превърнало в един от символите на Ада. А в гръцката митология петият от дванадесетте подвига на Херкулес е почистването на отпадъците в конюшните на цар Авгий – след което изразът „авгиевите обори“ се превърнал в символ на занемарено място, отрупано с боклуци.

4. Науката, която изучава методите за оползотворяване на боклука, се нарича „гарбология“. Нейната археологическа разновидност изследва особеностите в живота на миналите общества, като изучава техните битови отпадъци.

5. Унищожаването на ненужните компютри е един от най-сериозните проблеми на гарбологията. Понеже старата компютърна техника съдържа токсични вещества, се събира в сметища от затворен тип.

6. За една година рециклирането на метал помага да се спестят ресурси, които могат да осигурят светлина и топлина на повече от 150 милиона апартамента. Рециклирането само на една стъклена бутилка е равно на енергията, необходима за светене на лампа от 100 вата в продължение на четири часа.

Опаковките не са отпадък, а ресурс в кръговата икономика

Вече 12 държави в Европа използват депозитни системи, а 15 са в процес на въвеждане на такива, съобразени с целите на европейската дире...

7. Fresh Kills е местност до Ню Йорк, която е най-голямото сметище за изхвърляне на боклук в света. То се простира на площ от 890 хектара. В момента е затворено, но в кулминацията на своята дейност през 1986 г. е приемало всеки ден над 29 000 тона боклук.

8. Изхвърлянето на найлонови торбички има пагубен ефект върху птиците: повече от сто хиляди умират всяка година. Те ядат полиетилена или се се задушават в торбичките.

9. Всяка година повече от 7 милиона тона дрехи попадат в депата за боклук. От тях се рециклират само 12%.

10. През 1990-те години в Европа и Северна Америка възниква движението на фрийганите. Тези хора отричат доминиращата система на безконтролно потребление и предпочитат да намират храна и други материални ценности директно на сметищата. Намерените полезни предмети не само се използват, но и се обменят на битпазари.

11. Хартиена салфетка се разтваря напълно в морска вода за 3 месеца. Един кибрит - за 6 месеца, а фас от цигара - за 5 години. Найлонова торбичка замърсява водите 10-12 години, а консервната кутия изчезва напълно след 500 години. А за да се разтвори напълно стъклена бутилка, са необходими 1000 години.

Жана Величкова: Всяка бутилка трябва да се рециклира и използва повторно в производството в България

Най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран мат...

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com