Знаете ли как се размножават охлювите?

10478
Знаете ли как се размножават охлювите?
Снимка: БГНЕС

Повечето сухоземни охлюви са хермафродити. След ухажване в началото на лятото чифт охлюви се оплождат взаимно през репродуктивен отвор, разположен в предната част на тялото, и снасят 100 до 400 бели или жълти яйца.

Градинските охлюви снасят яйцата си в топлия, влажен горен слой почва на дълбочина 2,5-3,5 см. Най-доброто узряване на яйцата става при комбинация в топло и влажно време; излюпването започва след 2 до 4 седмици. Новоизлюпените охлювчета са почти прозрачни, а черупката им е мека. Малка част достигат зряла възраст, понеже често стават храна за животни или биват отнасяни от дъждовни води. Зрелостта им обикновено настъпва две до три години след раждането.

Големите охлюви от вида ахатина с конусовидна черупка произхождат от Източна Африка. Напоследък стават все по-популярни като екзотични домашни любимци. В удобен терариум те растат бързо. При правилно хранене достигат полова зрялост до 6 месеца след раждането си.

Още: Растения, които ще помогнат да изгоните голите охлюви от лехите

Ахатината е на върха на половото си съзряване, когато достигне шестмесечна възраст. Тогава на врата на животното се появява малка бяла подутина - това е гениталния орган, през който впоследствие се полагат яйцата. Ето защо не бива да се притеснявате, ако внезапно откриете такава подутина върху вашия домашен любимец - това е просто знак, че ахатината е готов/а да роди. Тези мекотели са хермафродити по природа, а в ролята на женската влиза по-големия и по-силен индивид.

Условия на местообитание

За успешно чифтосване е необходимо да се създадат най-благоприятните условия за мекотелите. Много е важно да се следи температурата вътре в терариума. Тя трябва да остане непроменена в рамките на 25-30 градуса над нулата. Що се отнася до влажността, за да се поддържа в рамките на 60-80%, почвата трябва да се напоява с топла, утаена вода с помощта на пулверизатор (спрей-бутилка).

Още: Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Как се размножават охлювите?

Отначало индивидите се ухажват, търкат си главите и хапят вратовете си. По-малкият охлюв може да се изкачи върху черупката на по-големия и да остане там за няколко часа. Гениталните органи изпъкват и се свързват един с друг. Оплождането става чрез проникване в кухина на главата. Чифтосването може да продължи 2-3 часа, а понякога и повече. В този момент не бива да бъдат безпокоени или разделяни. По време на чифтосването и двата охлюва получават необходимите клетки за оплождане. Така теоретично и двата индивида могат да станат майки. Но на практика ролята на женската се поема от по-големия и по-силен индивид, който е успял да натрупа жизнена енергия за размножаване.

В продължение на 12-14 дни женската носи яйцата и след това се заравя в земята, за да постави бъдещите бебета на уединено място. Яйцата на охлювите Achatina са гладки и хлъзгави, те лесно се движат в тялото на женската и се изхвърлят в земята. Майката първо снася две дузини мазни яйца. Те са празни и служат за храна на бъдещите бебета. А след това в течение на няколко часа може да снесе от 100 до 400 малки перлени яйца.

Още: Ако СЕГА напръскате градината си с това, догодина охлювите ще са само лош спомен

Бебетата, развиващи се в крехката си къщичка, използват черупката на яйцето за първата си храна. Но с времето тя изтънява и храната свършва. Младият охлюв получава свобода на движение и е принуден да тръгне да търси вода и храна. Още около две седмици бебетата се крият в земята, хранейки се с черупките на неродените си братя. Но когато всички запаси се изчерпят, младите мекотели се нуждаят от помощта на стопанина си.

Те трябва да бъдат преместени в друг терариум върху маруля, зеле и минерална захранка. Младите охлюви се нуждаят от усилено хранене, ежедневно пръскане с вода и допълнителни минерални източници – така ще изградят здрава и равна черупка.

При благоприятни условия ахатините снасят яйца 5-6 пъти годишно.

Този разтвор не само ще помогне да се справите с охлювите, но и ще ускори растежа на всички растения в градината

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com