Знаете ли какъв език се говори в Египет?

18708
Знаете ли какъв език се говори в Египет?
Снимка: iStock

В Египет има значителен брой езици, въпреки че по-голямата част от населението говори само египетския диалект на арабски. Арабският литературен език е единственият официален език в страната.

Официалният език в Египет е литературният арабски и се използва в повечето печатни медии. Египетският арабски е език, използван навсякъде в ежедневието, най-често написан на арабски шрифт, понякога на латиница. Английският, френският и немският също са широко разпространени и използвани в бизнес среди.

Арабският идва в Египет през 7 век и става съвременният говорим език на египтяните. От всички разновидности на арабския, египетският арабски е най-добре разбираемият диалект в Близкия изток и Северна Африка, вероятно поради влиянието на египетското кино в арабскоговорящите страни.

Най-полезните езици, които можете да научите

Около една трета от населението на Египет говори горноегипетския (саидски) диалект на арабски. Бедуините, които са малцинство, говорят различни форми на бедуински диалекти на арабски, главно в Синайския полуостров. В допълнение, сред хората от Судан, суданският диалект на арабски е често срещан.

Нубийските езици се използват в южната част на страната. Те се говорят главно в Горен Египет: Ком Омбо, Луксор и Асуан. Броят на говорещите е около 300 000, повечето от тях говорят нубински език, както и Кенуси Донгола.

Египетските езици (известни също като коптско-египетски) са съставени от древноегипетски и коптски и образуват отделен клон в рамките на афроазиатското семейство от езици. Египетският е един от първите писмени езици и е известен от оцелелите йероглифни надписи върху паметници и листове папирус. Коптският, единственият оцелял наследник на египетския език, днес е литургичният език на коптската православна църква.

Кои са най-говорените езици в света?

Гръцкият диалект койне играе важна роля в елинистическа Александрия и се използва във философията и науката на тази култура, а по-късно е изучаван и от арабски учени.

Александрия има около 42 000 (2004 г.) говорещи новогръцки. Съпоставим брой говорещи арменски живеят главно в Кайро, а около 7500 говорещи италиански живеят в делтата на Нил.

Около 77 000 говорещи беджа живеят в Арабската пустиня и по крайбрежието на Червено море. Приблизително 234 000 (2004) жители на дом говорят езика домари. Берберските езици са представени от езика Сиви, който се говори от около 5000 души в оазиса Сива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com