Знаете ли кога е празникът на Пловдив?

5257
Знаете ли кога е празникът на Пловдив?
Снимка: iStock

Разсъждавайки над въпроса кои са най-важните дати в живота на Пловдив, които пловдивчани смело могат да припознаят като ден за всеобщ празник на града, естествено изпъква денят на Съединението. Пловдивчани тачат този ден като най-великия празник в историята на Пловдив. Цял един площад, наречен „Съединение“, е изграден специално по случай 100-годишнитата от паметната дата, а на него гордо извисява гръд 12-метров монумент – скулптура от Величко Минеков. След като Берлинският конгрес тъжно и злощастно разпокъсва България, вдишала току-що бленуваната свобода, Пловдив е един от градовете, които не приемат решенията на конгреса и в които се формират комитетите „Единство“, чиято цел е била национално обединение. Пак там – в града под тепетата – през 1885 се формира БТЦРК под ръководството на Захари Стоянов, което активно се бори чрез пропаганда в пресата за обединение. И пак там – в Пловдив през нощта срещу 6 септември войски, командвани от майор Николаев, установяват контрол над Пловдив, свалят правителството и генерал-губернатора. Съединението е факт. Изстрадана дата, път дълъг, извървян през много тръни и премеждия, но и с много вяра в крайния резултат. Така че, когато се чудите кой е празникът на Пловдив, може с лекота да предположите, че това е денят на Съединението – тази паметна дата, завинаги променила Пловдив.

Знаете ли кога е празникът на Бургас?

Празникът на Пловдив

Тъй като празникът на Пловдив съвпада с празника на Съединението, то пловдивчани имат двоен повод за празнуване. От близо и далеч идват българи на този ден, за да се поклонят на паметника на площад „Съединение“, да се потопят в миналото чрез възстановки на събитията и да се насладят на богата празнична програма.

Паметникът на Съединението в Пловдив

Монумента на площад „Съединение“, пред който се събират хиляди хора на празника на Пловдив, е открит на 19 септември 1985 година, макар много по-рано да са правени опити за издигането на подобен. Години по-рано – през 1925 г. – дружества на доброволни начала от цялата страна полагат първите основи на паметника, но проектът незнайно защо пропада. Бетонният постамент остава тъжен и самотен години наред. За щастие обаче през 1885 година пазарът, разположен на сегашния площад, е преместен и само за 9 месеца е издигнат монументът на новия площад, наречен „Съединение“. Самият монумент е женска фигура с лавров венец, олицетворяваща Съединението на България. Двете птици символизират стремежа към единство и жадувано обединение на Княжество България и Източна Румелия. Монументът е сред най-известните в България така, както Съединението е сред най-паметните дати в историята ни.

Знаете ли кога е празникът на Варна?

Как протича празникът на Пловдив?

Празничната програма естествено е различна през различните години, но винаги включва възстановка на паметното събитие, поднасяне на цветя и венци, молебен, както и забавна програма – концерти, фолклор и пищна тържествена заря. Заслужава си да посетите Пловдив на тази паметна дата и да съпреживеете празника на Пловдив, който е празник на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com