Знаете ли кой е единственият течен метал?

57227
Знаете ли кой е единственият течен метал?
Снимка: iStock/Guliver

Какво е метал?

Думата "метал" произхожда от гръцката μέταλλον, която буквално означава “мина, метал”. В науката не съществува конкретна дефиниция за метал, като границата между метали, неметали и металоиди варира до известна степен в различни интерпретации. В периодичната система около 95 от всичките 118 елемента се считат за метали.

Периодичната система, известна още като “Менделеевата таблица” представлява класификация на химичните елементи по техния атомен номер, електронната конфигурация и повтарящите се химични свойства. Металите са групирани заедно в средата към лявата страна на Менделеевата таблица. 

Свойства на металите

Металите се характеризират с няколко общи свойства, сред които:

* твърдост на стайна температура (с едно изключение)
* металите са лъскави, с метален блясък
* с някои изключения повечето метали са с висока точка на топене
* повечето от тях са добри проводници на топлина и добри електропроводници
* металите са с ниска електроотрицателност
* ковкост и пластичност - могат да се начукат на листове и от тях могат да се изтеглят жици
* имат високи стойности на плътност (с изключение на литий, калий и натрий)
* повечето метали корозират във въздуха или морската вода.

Какво представляват токсичните тежки метали и трябва ли да се тревожите за тях?

Най-скъпите метали

Най-често срещаният метал в света е желязото, последвано от магнезий. Сигурно си мислите, че най-скъпият метал в света е златото или платината, но грешите. Ето кои са най-скъпите метали в света:

1. родий - около 270 долара за 1 г
Родият е рядък метал от семейството на платината, който не реагира с кислород. Затова е устойчив на корозия и окисляване. Освен това, има много висока температура на топене - около 1964 градуса по Целзий. Родият се намира в платинени или никелови руди с другите членове на металите от платиновата група. Открит е през 1803 г. от Уилям Уоластън в една такава руда и е кръстен на розовия цвят на едно от неговите хлорни съединения. Използва се основно като един от катализаторите в трипътните каталитични конвертори в автомобилите. Често се използва и като покритие за бяло злато и други бижута.

2. паладий
3. злато
4. рутений

5. иридий

Кой е единственият течен метал?

Живакът

Живакът е единственият метал, течен при стайна температура. Има и други метали, които стават течни при малко над стайна температура (галий и цезий). Употребява се за производство на батерии, термометри, флуоресцентни лампи, при добиването и пречистване на злато, в стоматологията, в козметиката – за направата на избелващи кремов. Гърмящ живак се използва за капсул-детонатори.

Половината от живака в света се произвежда от Испания и Словения, а другата половина – от Русия и Северна Америка, като живачните пари се кондензират и така се получава течен живак. Живачните аерозоли оказват влияние върху функциите на мозъка, нервната система и бъбреците. Действието на живака върху организмите се дължи на способността му да се свързва трайно с клетъчните ензимни системи, особено в бъбреците и мозъка.

Има ли метали, които не ги хваща магнитът?

Живакът може да е опасен

Живакът може да причини както хронични, така и остри отравяния. Хроничното отравяне с живак може да доведе до загуба на паметта, треперене, загуба на зрението. За да не се стига до такива ситуации, живакът трябва да се съхранява в запечатани съдове, за да не се изпарява и да се вдишва от хората. Загряването на живака и живачните съединения трябва да се извършва под наблюдение. Излагането на живак в малки концентрации може също да причини необратими увреждания, тъй като се натрупва постепенно в човека.

Отравянето с живак може да се прояви години по-късно. Един от симптомите е загуба на зъби. Живакът е с ограничено ползване в ЕС. Ако живакът се разлее, се използва сяра, защото лесно се свързва със сярата при стайна температура и образува живачен сулфид, който е неразтворим във вода и стабилен при стайна температура.

От 2009 г. в България е забранено пускането на пазара на живачни клинични термометри за измерване на телесната температура. Забраната обхваща и други живачни средства за измерване, предназначени за продажба на масовия потребител като манометри, барометри и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com