Какво представляват токсичните тежки метали и трябва ли да се тревожите за тях?

2365
Какво представляват токсичните тежки метали и трябва ли да се тревожите за тях?
Снимка: iStock/Guliver

онлайн, но какво означават тези мистериозно звучащи вещества за вашето здраве? Все повече и повече хора са любопитни как тези естествено срещащи се елементи, като арсен, олово и живак, попадат в храната им и как съдържанието на тежки метали в храната може да повлияе на тяхното здраве.

Какво представляват токсичните тежки метали

Най-често срещаните метали, които причиняват токсичност, включват арсен, кадмий, хром, олово и живак. Токсичните тежки метали могат потенциално да навредят на здравето при високи нива на експозиция. С течение на времето те могат да се натрупат в тялото, което води до различни неблагоприятни ефекти, като коремна болка, втрисане, умора, диария, гадене и повръщане.

Тези метали са класифицирани като токсични поради техния потенциал да причинят сериозни здравословни проблеми, вариращи от неврологични разстройства до увреждане на органи. Според проучване от 2021 г., тежките метали могат да навлязат в тялото ви по различни пътища, като замърсена вода, храна, замърсяване на въздуха или професионална експозиция.

Къде се намират токсичните метали

Един често срещан източник на експозиция на тежки метали е питейната вода, тъй като някои райони може да имат водни запаси, замърсени с метали като олово, арсен или живак. Освен това токсичните метали могат да навлязат в хранителната верига чрез замърсена почва, пестициди или промишлени процеси. Според проучване от 2020 г, замърсителите на околната среда (напр. замърсяване на въздуха от промишлени емисии или изгорели газове на превозни средства) могат да увеличат излагането ви на токсични тежки метали.

Тежки метали могат и наистина съществуват в някои храни (от почвата, водата и въздуха, където са отгледани), но това не е нещо, за което хората трябва да бъдат прекалено стресирани. Освен това наличието на замърсител не означава, че дадена храна не е безопасна за ядене. Хората могат да бъдат обучени да вземат информирани решения за ограничаване на експозицията на токсични тежки метали чрез диетите и околната среда.

Разберете отровен ли е живакът в термометрите

Трябва ли да се тревожите за токсичните тежки метали

Въпреки че е важно да сте наясно с токсичните тежки метали в околната среда, няма нужда да се паникьосвате или да живеете в постоянно безпокойство. Реалността е, че много аспекти на околната среда, като питейната вода в града или замърсяването на въздуха, са извън вашия непосредствен контрол.

Има обаче практически стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от излагане. Един подход е да разнообразите диетата си и да ядете голямо разнообразие от храни. Изследванията показват, че някои храни, като ориз и риба, може да са по-склонни да съдържат тежки метали. За да се насладите безопасно на тези храни, обмислете от време на време да заменяте ориза с алтернативи като киноа, булгур, кус-кус или ориз от карфиол и изберете риба с по-ниски нива на живак, като сьомга или сардини. Освен това измиването и беленето на плодове и зеленчуци и снабдяването им от реномирани производители или местни фермери може да помогне за минимизиране на потенциалната експозиция.

Храни като ориз абсорбират арсен чрез почвата и процеса на отглеждане. Някои риби съдържат по-високи нива на живак и приемът им трябва да бъде умерен. Те включват риба меч, акула и кралска скумрия. Също така бебешката храна – консервирана и в буркани има високи нива на тежки метали. Подобно на плодовия сок, това се дължи на тежките метали, които естествено се срещат в почвата, в която се отглежда храната, или тези, които навлизат в почвата чрез пестициди и преработка.

  • Какви са симптомите на тежки метали в тялото?

Въпреки че симптомите могат да варират от човек на човек, общите симптоми на токсичност от тежки метали могат да включват умора, мозъчна мъгла, храносмилателни проблеми, мускулна слабост и главоболие.

Хроничната и дългосрочна експозиция може да има вредни последици за здравето, като стомашно-чревни разстройства, увреждане на органи, повишен риск от рак и прогресиране на неврологични заболявания, като болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Кой е очаквал, че с тази напитка ще изчистите тежките метали от тялото ви

  • Как се изследват за тежки метали в тялото?

Тестовете за тежки метали обикновено включват различни методи, като тестове за кръв, урина, коса и нокти. Тези тестове помагат да се определи наличието и нивата на определени тежки метали в тялото. Ако подозирате излагане на тежки метали или изпитвате свързани симптоми, посетете вашия лекар, който може да ви насочи при избора на подходящия метод за изследване.

Докато метали като живак, олово и арсен могат да бъдат вредни при високи нива, те не трябва да ви държат будни през нощта. Тези тежки метали се намират в различни източници, включително вода, храна и околната среда. За щастие има практически стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от излагане, като разнообразяване на вашата диета, избор на храни с по-ниско съдържание на тежки метали и отговорно снабдяване с продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com