Знаете ли коя река минава през Берлин?

34462
Знаете ли коя река минава през Берлин?
Снимка: iStock

Столицата на Германия – Берлин, най-населеният град Европейския съюз, чието население надвишава половината от населението на цялата ни държава, е главен туристически център на страната, чиито фестивали, съвременна архитектура и авангардното изкуство привличат туристи от целия свят. Не по-малко впечатляващи са броят на музеите в града – Берлин се счита за световен първенец в това отношение, както и размерите на горите, зелените зони, парковете и водните площи, съставляващи повече от 30% от територията на Берлин. Сред тези водни площи са и реките, преминаващи през града.

Коя река минава през Берлин?

Както вече споменахме през германската столица протичат няколко реки – главна и по-малки, а това прави въпроса коя река минава през Берлин малко подвеждащ. И все пак – Берлин е популярен с главната си река, превърнала се в негов символ – Шпрее.

Откъде извира река Искър?

Река Шпрее е от ключово значение за развитието на града, тъй като е сред основните туристически атракции – множество лодки, корабчета и други плавателни средства очакват жадните за приключения и разходка из Берлин туристи, за да им покажат в рамките на час-два града от водата и най-любопитните забележителности – замъка Шарлотенбург и историческата част на града, островът, известен като Музейния остров в Берлин, мащабен проект от началото на 20 век, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство, приютил 5 от най-впечатляващите музеи света, които задължително трябва да посетите, ако сте в Германия.Така тази река, извираща от Бергланд и достигаща до границата с Чехия, някога използвана основно за риболов, се явява един от ключовите съвременни фактори за световната популярност на града като културен, исторически и туристически център.

Именно островът, център на културата и историята, и туристическите обиколки на Берлин по вода по поречието на река Шпрее са причината, ако попитате коя река минава през Берлин, да получите отговор Шпрее, а не да чуете името на втората или третата, по-малки реки, миеща земите на най-населения град на Стария континент.

Кои са по-малките реки в Берлин?

Научили коя голяма, значима и тясно свързана с развитието на града река минава през Берлин, няма как да не проявите любопитство и към втората и третата по големина реки, протичаща през града, която сравнително по-рядко се споменават.

Как се казва единствената плавателна река в България?

Втората по дължина река в Берлин носи името Хафел. Нейната цялостна дължина – от извора е само малко по-малка от тази на Шпрее, но далеч не цялата протича през Берлин, а и няма голямо туристическо значение, което обяснява по-незначителната ѝ популярнст. Шпрее е приток на Хафел.

Именно в Берлин Хафел приема своя най-голям приток – Шпрее, като Шпрее внася два пъти повече вода (38 m³/sec) от Хафел. Определено символът на Берлин -  реката Шпрее – е по-пълноводната река. Само малка част от Хафел преминава през Берлин – през Западен Берлин в посока север–юг, където в район Шпандау Шпрее се влива в нея.

Третата река, преминаваща през Берлин, е Панке. Панке е малка река в Бранденбург и Берлин, която се явява десен приток на Шпрее. Дължината ѝ е едва 29 км, от които 20 са в района на Берлин, като със своята скромна дължина тя не може да се мери с Шпрее – 382 км. и Хафел – 334 км. Последните участъци от долното течение на Панке минават през вътрешни градски квартали на Берлин канализирано и отчасти под земята. Панке не е единствен приток на Шпрее, такива са и Даме, Вуле и Ерпе, но само този приток преминава през Берлин.

Така въпросът „Коя река преминава през Берлин“ би трябвало да придобие друг вид – „Кои реки преминават през Берлин“ или „Коя река, символ на германската столица, преминава през Берлин“, а вие не пропускайте да се впуснете в плаване по нея, ако пътят ви отведе до този най-населен европейски град на музеите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com