Знаете ли колко камери има сърцето на човек?

3135
Знаете ли колко камери има сърцето на човек?
Снимка: сърце, кардиолог

Повечето хора са живо заинтересувани от това какво е полезно за сърцето им и как да поддържат здрава сърдечно-съдовата си система и да осигурят нормалното функциониране на този жизнено важен орган, но познанията им за устройството на сърцето са бедни, откъслечни, тъй като или не си спомнят какво са изучавали в училище, или не са проявили интерес към темата. Така въпросът кои храни са полезни за сърцето се оказва много по-лесен от този колко камери има сърцето на човек. Още по-сложно става, ако трябва да бъдат изброени функциите на тези камери и за какво служи всяка от тях.

Колко камери има сърцето на човек?

Сърцето има дясна и лява страна, разделени от преграда. От всяка страна на стената има малка събирателна камера, наречена „атриум“, която води в голяма помпена камера, наречена „вентрикул“. Така отговора на въпроса колко камери има сърцето на човек е четири – ляво предсърдие и дясно предсърдие (горните камери) и долните камери – лява камера и дясна камера.

Кръвта навлиза в дясното предсърдие и преминава през дясната камера, която изпомпва кръвта към белите дробове, където тя се насища с кислород. Така наситена, кръвта се връща обратно към сърцето от белодробните вени, които влизат в лявото предсърдие, откъдето се влива в лявата камера.

Лявата камера изпомпва кръвта към аортата, която ще разпредели наситената с кислород кръв до всички части на тялото. Така всяка от камерите на сърцето има своята роля и предназначение, като и четирите камери играят важна роля за функциите на сърцето и участват в изпълнението на най-важната му роля – да изпомпва кръв и кислород в тялото и да доставя отпадъчни продукти за отстраняване.

Интересни факти за сърцето

Всъщност камерите са отговорни и за познатия звук от работата на сърцето. Звукът на сърдечния ритъм се причинява от ритмичното затваряне на сърдечните клапи, докато кръвта се изпомпва навътре и навън от въпросните камери. Камерите работят заедно, както и с другите части на сърцето, за да поддържат изпомпването и нормалното функциониране на органа. Проблем или заболяване в една от камерите неминуемо води до проблем, свързан с цялостното функциониране на сърцето.

Заболявания и проблеми с функционирането на сърцето, свързани с камерите

Какви проблеми, заболявания и дисфункции на сърцето могат да бъдат съотнесени и свързани с  4-те сърдечни камери? Сред сърдечните проблеми, причинени пряко от проблеми с функционирането на камерите, са:

1.       Аритмии – неправилен или необичаен сърдечен ритъм, който може да се дължи на различни причини, две от които са пряко свързани с камерите на сърцето

–        Суправентрикуларни аритмии, свързани с предсърдията. Най-често се среща т.нар. предсърдно мъждене. То може да няма симптоми или да причини чувство за трептене в гърдите, гадене, замаяност, неравномерни удари и т.н. Оставени без лечение, този тип аритмии могат да увеличат риска от сърдечна смър. Пациентите, страдащи от предсърдно мъждене, са с по-висок риск от инсулт от тези, които нямат подобен здравословен проблем.

-      Вентрикуларни аритмии. Те могат както да бъдат напълно безвредни, причинени от прекаляване с кафето например, така и животозастрашаващи и водещи до внезапна сърдечна смърт.

СЪРЦЕТО: Всичко, което трябва да знаете

2.       Аортна стеноза – заболяване, при което е засегната аортната клапа. Всяка клапа може да бъде засегната, но над 60% всички смъртни случаи, които са резултат на заболяване на клапи се отнасят именно за аортната клапа.

3.       Ендокардит – бактериална инфекция, обхващаща вътрешната обвивка на сърдечните камери и клапи. Необходима е спешна лекарска консултация, диагностика и лечение при проява на симптоми като висока температура, втрисане, нощно изпотяване, умора, слабост, болки в мускулите и ставите, тъй като нелекуваният ендокардит може да причини трайно увреждане на сърцето или дори да има фатален изход.

4.       Вродени дефекти на камерите и т.н.

Какъвто и да е здравословният проблем, свързан с камерите на сърцето и като цяло с функционирането му, своевременната лекарска намеса с цел диагностика и лечение е от ключово значение за развитието на заболяването и за крайния изход от него.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com