Знаете ли колко крила имат пчелите и за какво неочаквано се използват те?

2956
Знаете ли колко крила имат пчелите и за какво неочаквано се използват те?
Снимка: iStock

Обикновено се вълнуваме от ползата на пчелите за опрашването на растенията и съществуването на видовете, от ползата от пчелните продукти и начина, по който пчелите живеят в пчелните семейства, както и как да осигурим и подпомогнем съществуването на този толкова полезен вид, без който се счита, че светът ще изчезне, и много по-рядко се интересуваме от устройството на самите пчели. В повечето случаи сме наясно с жилото и че след ужилване пчелите го губят, но въпроси като колко крила имат пчелите някак остават извън обхвата на интересите ни и сякаш не ни вълнуват. Няма нищо лошо в това да познавате устройството на пчелите, напротив – това е обща култура, която може да няма отношение към  полезността на пчелите и пчелните продукти, но е интересно да се знае като информация особено когато касае крилата на пчелите и интересната им употреба, която далеч не е свързана само с летене.

Колко крила имат пчелите?

Пчелите имат 4 крила, по 2 от всяка страна на тялото, прикрепени към „гръдния кош“ –средната част на тялото на пчелата между главата и корема. Предното и задното крило се захващат заедно по време на полет с помощта на малък ред кукички. Крилата на пчелите се отличават с гъвкавост и здравина, а за да ги завъртят по време на полет, пчелите използват мускули в гръдния си кош. И ако смятате този въпрос колко крила имат пчелите за сложен, то със сигурност следващият ще ви затрудни още повече, тъй като  отговорът му е неочакван – За какво се използват крилата на пчелите? Не, не е само за летене. Четирите крила имат много повече функции от онези, които очаквате. Изненадахме ли ви?

Още: Защо търтеят няма баща – научете повече за произхода му

Други функции на крилата на пчелите

За какво друго могат да се използват крилата на пчелите освен за полет? Изненадващият отговор е за комуникация. И той не е единствената „странна“ причина, за която пчелите се нуждаят от крилата си. Различни, интересни и любопитни, както и неочаквани, са функциите на крилата на пчелите. Сред тях са:

  • Пчелите използват крилата си, за да общуват помежду си. При общуване с други членове на колонията пчелните майки движат крилата си повече от работничките и търтеите. Размахване на крилата се използва от медоносните пчели, за да разпръскват феромони, които са ключови за комуникацията – например за подпомагане на млади или наивни пчели при намирането на входа на гнездото.
  • Крилата са ценни за идентификацията на пчелите.
  • Крилата намират употреба и за терморегулация, контрол на температурата и вентилация на гнездото. Когато кралицата преустанови своя зимен сън през хладните месеци на годината, тя вибрира с крилете си много бързо, за да генерира топлина, преди да излети, за да търси храна. По  този начин произвежда топлина и реално се загрява в хладните месеци, в които се е събудила. И докато през зимата това движение на крилата е с цел  генериране на топлина, то медоносните пчели пляскат с крила си и за да охладят кошера или гнездото. Тоест терморегулацията е в две посоки – охлаждане или затопляне според температурата на околната среда и нуждата на пчелното семейство в  гнездото.
  • Крилата и движението им се използва и за изпаряване на водното съдържание, сгъстяване на нектара и превръщането му в мед.

Още: Колко пчели средно има в един кошер

Любопитни факти за крилата на пчелите и техния полет

  • 230 – това е броят пъти, в който пчелите пляскат с крилата си в секунда, удивителна цифра, звучаща чак невероятно, нали?
  • Малките косми, с които са покрити крилата на пчелите, имат своята важна роля – поемат въздушния поток.
  • Скоростта, с която лети медоносна пчела работничка, е около 15–20 мили в час или по-малко, ако е натоварена с прашец.
  • Пчелите могат да летят на височина над 9 000 метра или това е по-високо от Еверест. Установено е, че се адаптират към разредения въздух на тази огромна надморска височина, като размахват крилата си през по-широка дъга.

От един кошер - колко мед най-много можем да вземем

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com