Знаете ли колко тежи най-дебелата котка в света?

28528
Знаете ли колко тежи най-дебелата котка в света?
Снимка: iStock

Мъркащите ни приятели обикновено са грациозни създания, които впечатляват както с осанката си, така и с елегантните си и движения. Кастрирането, съчетано с преяждане, нерационалното и неправилно хранене на любимеца ви, липсата на физическа активност, както и редица заболявания водят до напълняване на котката ви, което е създава риск от болести така, както е и при нас – хората.

Теглото на пухчетата зависи и от породата. Някои породи са със значително по-големи размери от други и съответно са с много по-голямо тегло, но средно 4-6 килограма е максимумът за котка, като изключим някои породи, които като цяло са с големи размери, а не са дебели. Любопитно ли ви е колко килограма тежи най-дебелата котка в света и колко над посочената норма е тя?

Как да реагираме, когато котката не се чувства добре в колата

Много собственици на котки през топлия сезон обичат да водят домашните си любимци със себе си по почивки. Ако животното не е пътувало д...

Най-дебелата котка в света – коя е тя?

Абсолютният рекорд, записан и в Гинес, е на котката Хими от Австралия, която била дълга цял метър и тежала почти 22 килограма. Това свръхтегло става причина за смъртта ѝ, причинявайки спиране на дишането. Прекалено голямото тегло е причина за смъртта и на други известни дебеланковци.

Елвис от Германия също е бил най-дебелата котка в света, чието тегло е внушително. Достигнал е почти 18 килограма, страдал от множество заболявания, причинени от наднорменото тегло и довели до смъртта му, като диабет и мускулна атрофия.

Запознайте се с и Мяу – 18-килограмова гигантска котка, живяла до 2012 година, която също има своето заслужено място в класацията ни  за най-дебелата котка в света. След смъртта на Мяу титлата най-дебелата котка в света със своите 15 килограма гордо носи рижав симпатичен и кротък 9-годишен котарак, кръстен Спондж Боб.

Тъй като подобно тегло е неестествено за котките и води до редица здравословни проблеми, мъркащият дебеланко е бил подложен на диета за отслабване със специални храни и намалени порции, както и принуден да изпълнява комплекс упражнения всеки ден.

Смущаващи сигнали и необичайно поведение на котката

Котките са сложни същества с богат вътрешен живот, но не цялото им поведение може да бъде обвързано с характера им. В обхвата на технит...

Друга котка, родена в Америка, наречена Спрънкълс, също подобно на Спондж Боб е достигнала критичното тегло от 15 килограма, което удивило и нейния ветеринар.

Шампион сред дебелите котки в Дания е Тул, чието тегло от 19 килограма не му позволява активност и той прекарвал времето си, лежейки. Мързелът е лакомията били причината за свръх теглото на този котарак и той да бъде най-дебелата котка в света.

Усмивка буди името на друга котка, която също е била най-дебелата котка в света. Кръстена била Кюфте заради своите килограми – цели 17, които не ѝ позволявали да се движи, без да се задъхва и без да спира, за да почива, на всеки метър.

Каква е класацията днес?

Тъй като свръх теглото води до редица заболявания при котките и завършва фатално при всяка четвърта дебеланка, Гинес преустановиха записването на рекорди за най-дебела котка в света с надеждата стопаните да обърнат внимание на правилното хранене на котките си, а не да се опитват да счупят рекорда, рискувайки живота на мъркащите създания.

Защо котката ви буди рано и какво можете да направите за това?

Учените Сюзън Хейзъл и Джулия Хенинг от Университета в Аделаида (Австралия) дават съвети как да промените отношенията си с котката, так...

Вероятно ще намерите много шокиращи снимки на котки, тежащи по 15 и повече килограми, но абсолютният рекорд остава на Хими, 22 килограма, за която ви разказахме. Това, че рекордът не е подобрен, всъщност е добра новина, тъй като подобно тегло не следва да се допуска да бъде достигано от нито едно космато приятелче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com