Знаете ли в кои градове в България има планетариум?

16159
Знаете ли в кои градове в България има планетариум?

Вълнувате се от Космоса? Искате да заведете детето си на виртуална космическа разходка? Мечтаете да научите повече за звездите и планетите и да се докоснете до тях макар и с помощта на новите технологии? Ден, посветен на безкрайната Вселена, прашинки от които сме и ние, човеците, прекаран в планетариум, може да отговори на стотици въпроси и да събуди стотици нови, да плени сърцето и ума на децата и да предопредели бъдещото им развитие, да поднесе на възрастните тема за размисъл, да пречупи съзнанието им, да претвори мирогледа им. Някъде там – зад стените на планетариума – се случва магията, която ни кара трескав да търсим в кои градове в България има планетариум.

 Планетариумите безспорно са едни от най-интересните места и за малки, и големи, разкриващи пред тях тайни и гледки, които не могат да бъдат видени другаде. Има ли планетаруим близо до вашия град? Ако знаете в кои градове в България има планетариум, ще може лесно да планирате пътуване до съответното място и да съчетаете кратка почивка с разглеждане на забележителности и посещение на планетариума. Едни от най-забележителните градове в България, които си струва да посетите, се гордеят със своите планетариуми.

Най-големият планетариум в света отваря врати в Шанхай на 18 юли

В кои градове в България има планетариум?

1.  Пловдив

Пловдив е един от отговорите на въпроса в кои градове в България има планетариум. Градът под тепетата се гордее с един от най-модерните планетариуми, помещаващи се в сградата на Природонаучния музей. Нов и действащ едва от няколко години, той предлага прожекциите преживявания, които си заслужават благодарение на огромния 8-метров купол. Любопитните прожекции, обхващащи не само Космоса, но и водните гиганти, обитавали Земята в праисторически времена. Прожекциите са ежедневни и са фиксирани в следните часове: 10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:00, а цените на билетите според броя посетители и възрастта започват от изключително ниска цена – само 3 лв. Посещавайки планетариума в Пловдив може да се насладите и на експозициите в музея, в който се мещава, както и на неподправения чар на този древен град, изпълнен с култура, романтични местенца, модерно излъчване и исторически забележителности, очакващи ви буквално на всеки ъгъл.

2.  Смолян

Най-големият и известен планетариум в България, за който вероятно сте чували или дори сте посещавали като дете, е този в Смолян, отворил врати през 1975 година. За деца, учащи, заинтригувани от Космоса и за всички, които не са имали възможността да се насладят на преживяване в планетариум, този в Смолян предлага над 50 различни сеанса: програми-приказки за най-малките, учебни сеанси, тематични за широката аудитория. Към планетариума има летни лагери, младежки астрономически клуб, обсерватория и се организират занимания както за ученици, така и практически семинари за студенти. Това прави планетариума в Смолян не само най-големия в България, но и най-подходящ за учебна дейност. Планетариумът се занимава и с изследователска дейност, като си сътрудничи със „Sunspot Index Data Center“ за наблюдение над слънчевите петна.

3.  Ямбол

Преживяване, близко до реалното, постигнато благодарение на сферичното изображение с висока резолюция и триизмерния звук, с които планетариума в Ямбол посреща своите гости от 2021 година, гарантират, че пътуването до тук си заслужава всяка вложена минута. Ямбол разполага и с астрономическа обсерватория, като посещението и на двете е с предварителна заявка и може да бъде съчетано. Планетариумът в града е открит в далечната 1971 година, най-старият в страната ни е и все още е единствен за Югоизточна България. Иновациите и модернизирането му гарантират фантастично изживяване въпреки възрастта на планетариума. Освен потапяне в изживяване, близко до реалността, планетариумът предлага и десетки сеанси, подходящи за ученици, които онагледяват изучаваната теория и подпомагат усвояването на знания. Учебна метеорологична площадка, огромна колекция от минерали и експозиция от слънчеви часовници са другите впечатляващи програми на планетариума, подходящи за ученици. Планетариумът е член на най-голямата неправителствена световна организация за космически изследвания, а от 2005 г. е обявен за един от 100-те национални туристически обекта у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com