Знаете ли колко крака има стоножката - отговорът не е 100?

13811
Знаете ли колко крака има стоножката - отговорът не е 100?
Снимка: iStock/Guliver

Да вярваме, че стоножката има точно 100 крака, е все едно да смятаме, че Стогодишната война е продължила точно 100 години. Ами не, не е продължила толкова! И стоножката няма толкова крака.

Но е известен не по-малко интересен факт: в природата съществуват около 12 хиляди (!) вида стоножки. На всичко отгоре стоножките не са насекоми – а членестоноги. Между другото, членестоногите са най-голямата група животни с над 1 милион (!) описани видове – което представлява повече от 80% от всички животни в света (някои автори ги изчисляват на 10 милиона вида, други дори допускат 30 милиона).

Биолозите разграничават стоножките в отделен суперклас с общи белези в структурата на тялото и уникални характеристики (например, броят на краката). Върху главата на стоножката има чифт антени и два чифта челюсти, а тялото й е разделено на сегменти, всеки от които е прикрепен към чифт крака.

Мнозина се плашат от тях, но повечето са доста малки (до 2 мм) и безобидни същества. Въпреки, че се срещат и опасни хищници - гигантски 40-сантиметрови стоножки.

В природата стоножките най-често живеят в горите - върху растения, дървета, трева, просто върху почвата. А някои видове през зимата охотно се преместват в човешките жилища.

Тези НАСЕКОМИ за полезни за вашата градина. Дръжте ги близо до растенията си!

Стоножката дължи смешното си име на своя необичаен външен вид, но названието не трябва да го приемате буквално - това е просто животно с много крака. Учените ги наричат обикновено „многоножки“, а „стоножка" е старо, разговорно и доста условно название. Но ако не 100, тогава колко крака всъщност има стоножката?

Досега биолозите не са успели да намерят нито една стоножка, която да има точно 100 крака. На всичко отгоре, стоножки с четен брой двойки крайници практически никога не се срещат в природата.

Има само едно изключение: през 1999 г. студентът от университета в Съндърланд (Великобритания) Крис Катъл открил стоножка, която имала 48 чифта, тоест 96 крака. Този екземпляр е истинска находка за учените, тъй като сред всички изследвани досега стоножки това е единственият вид, който има четен брой чифтове крака. Науката засега не познава други подобни.

Никога не бива да убивате стоножка в къщата си! Ето защо

Защо стоножките винаги са с нечетен брой чифтове крака, никой не знае със сигурност – и това засега си остава една от неразгаданите загадки на природата.

За рекордьор не само сред стоножките, но и сред животните като цяло се смята вид, открит в края на 2020 г. в подземни кладенци в Австралия, на дълбочина от 15 до 60 м. Той е кръстен на гръцката богиня Персефона, господарката на подземния свят - Eumillipes persephone.

Това е първата известна на науката стоножка, която има повече от 1000 крака - ентомологът Пол Марек, който я открил, преброил 1306. И всичко това при дължина на тялото само 9.5 см и дебелина около 1 мм.

Броят на краката при стоножките зависи от вида. В масовия случай те имат от 30 до 382 крака, тоест, от 15 до 191 чифта. Разбира се, както от всяко правило, съществуват изключения. Женската калифорнийска стоножка (Illacme plenipes) например има 750 крака, докато мъжките от този вид обикновено имат не повече от 382.

По-малките стоножки ловуват други безгръбначни, включително насекоми,червеи и дори други стоножки. Големите тропически видове нападат дори жаби и малки птици. Стоножката обикновено се увива около плячката си и изчаква отровата, която изпуска от челюстите си, да подейства. Ако бъде хваната от птица или друг хищник, тя често може да избяга, жертвайки няколко крака – колко му е, нали си има други? Стоножките често живеят до 2-3 години, а някои видове повече от 5.

Аха, забравихме: колко години е продължила Стогодишната война ли? Отговорът е много лесен: 116 години. Че кой не го знае?

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com