Училище за млади предприемачи и банкери

20192
Училище за млади предприемачи и банкери
Снимка: Пощенска банка

Като развиваща се икономика България има какво още да учи в областта на предприемачеството. Но страната ни напредва с бързи темпове – у нас има все повече училища и школи за обучение на предприемачи, а желаещите да развиват бизнес могат да се възползват от разнообразни възможности да натрупат знания и опит.

Няма точна възраст за старт на предприемаческата кариера, но най-успешните хора в тази област казват, че колкото по-рано започнете – толкова по-добре. Основите на предприемачество могат да се усвоят още в училище, където теорията да се комбинира с практиката.

Именно такива знания и умения показват учениците от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ), представяйки на специално изложение създадените от тях учебни предприятия. В 21-ото издание на ежегодния панаир, организиран от училището, се включиха 800 ученици, разделени на 58 учебни фирми, съревновавайки се помежду си в различни категории.

Предприятията са разнообразни – от банки, застрахователни и финансови компании до фирми, предлагащи храни и напитки, козметика, продукти за домашни любимци и дори сватбени агенции. Спонсори и ментори на учениците са реални компании, а на изложението присъстват и работодатели, които отрано могат да изберат новите си служители.

Млади банкери

Младите банкери от 11 клас на Учебната търговска банка Postbank Next също взеха дейно участие в оспорваното предприемаческо състезание. С нескрит ентусиазъм те предлагаха различни банкови продукти като депозити, спестовни влогове, потребителски кредити, кредитни карти и др. Разполагаха и със собствен кредитен калкулатор, предоставен от техния ментор и спонсор Пощенска банка, който автоматично изчислява параметрите по кредита.

Екипът е от 13 души, като всеки има собствена роля. "Учениците са много ентусиазирани. Стараят се тяхната учебна банка да има всички функции на една истинска банка", казва Емил Котас, който им преподава по финансов и данъчен контрол и учебно-тренировъчни предприятия.

Усилена подготовка и заслужена награда

Енергичните млади банкери от Postbank Next завоюваха 2-ро място в категория "Мултимедийна презентация". Иновативните идеи, представени от техния вдъхновен и мотивиран екип, заслужено бяха отличени с почетна грамота – награда, която младите банкери ще добавят към своите учебни постижения.

Експертите от Пощенска банка се включиха активно в усилената подготовка на отбора на Postbank Next, предавайки на младежите ценен професионален опит в поредица от лекции и интерактивни обучения. Съветите на менторите от Пощенска банка помогнаха на младите бъдещи банкери да усъвършенстват създадените от тях банкови продукти и да затвърдят представянето си на предприемаческия форум.

"По време на практическото обучение обсъждахме различните кредитни продукти, които предлагаме. Менторите ни съветваха как да подобрим обслужването на клиентите и ни помогнаха с идеи за рекламните материали. Говорихме как да бъдем по-сплотен екип и заедно да решаваме ежедневните предизвикателства", разказва Ива, която е изпълнителен директор на Postbank Next.

На въпрос коя част от банковата работа ѝ е най-интересна и коя роля ѝ пасва най-добре, тя отговаря: "Приятно ми е да разговарям с клиентите и да обсъждаме какво можем да им предложим".

Подкрепата на Пощенска банка за ученическата банка Postbank Next продължава вече четвърта поредна година. Тя е част от корпоративно-социалната отговорност на институцията с фокус към младите хора и е в изпълнение на устойчивата стратегия на Пощенска банка за изграждане на тясна връзка между бизнеса и образованието.

Готови за истинската работа

Макар да се говори, че икономическото образование е теоретично, в НТБГ то става все по-професионално и практическо. Благодарение на натрупания опит в учебните фирми, щом завършат, учениците са напълно готови да работят по специалността си.

"Учениците ни са способни млади хора, които имат желание, амбиция и мотивация да работят. Много от банките, застрахователите и други фирми привличат наши възпитаници за стажанти и са много доволни от тях. Все повече компании показват желание да плащат пълна стипендия на наши ученици във висшето им образование", разказва Бойка Генкова, заместник-директор на НТБГ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com