X
 
 

Автомобили и мотори от началото на миналия век завладяха Добрич (СНИМКИ)

4099 0
photo of Автомобили и мотори от началото на миналия век завладяха Добрич (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова
Първият ретропарад в Добрич събра 109 автомобили и мотори, повечето от които произведени в началото на миналия век. Амбицията на организаторите е ретропарадът да стане част от културния календар на добруджанския град, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Голям интерес предизвика моторът Harley Davidson, произведен в далечната 1927 г.

По думите на неговия собственик Здравко Георгиев моторите са голямата слабост на баща му Васил от бургаското село Тънково. Горди собственици са на 15 ретромотори, най-старият от които е излязъл от фабриката през 1926 г. Той не беше на изложението в Добрич, защото Васил Георгиев тръгнал с него за София. Голям интерес сред колекционерите има към немските военни мотори, са наблюденията на Здравко.

52 автомобила и 60 мотоциклета притежава старозагорецът Тоньо Желязков. В Добрич той показа своя „Щаер 50 бейби“, произведен през 1937 г. в Австрия. С година по-рано е произведен опелът, който той тепърва ще реставрира. А сред най-старите му мотоциклети е произведеният през 1940 г. „Херкулес лилипут“.

Тунингованият „Трабант 601“ 4х4 на Спас Донев от София също беше сред атракциите.

Интересът към източногерманския автомобил се засилва, тъй като той вече попада в ретрокласа – последният „Трабант“ е излязъл от завода през 1989 г.

Посетителите си припомниха и друга малолитражна кола от близкото минало – „Запорожец“, наричана още „Отмъщението на Хрусчов“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Не се влюбвайте в тези 3 зодии до края на 2019 г.

Има моменти в живота на човек, когато е по-добре да бъде оставен сам по някаква причина, защото просто нещата в любовен план с него не биха се получили....