И ВАС отмени отказа за добив на природен газ в Добричко

2347
И ВАС отмени отказа за добив на природен газ в Добричко
Снимка: iStock

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с което е отменен отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Предмет на съдебния спор е инвестиционно предложение от „Русгеоком БГ“ ЕООД за „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219кв. км. в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ. Срещу това инвестиционно намерение имаше големи протести, като се тръгна от настроения срещу добива на шистов газ.

Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че Решението за оценка на околната среда на РИОСВ е незаконосъобразно и първоинстанционният съд правилно го е отменил. В него няма изведени фактически основания за издаването му. Не са посочени и конкретни факти и доказателства, които се вземат предвид, не са посочени и какви са становищата на страните и участниците по отношение на тези факти. РИОС не е осъдил и фактите, доказателствата и становищата на страните.

Засега съдът де факто позволи добив на газ в Добричко, срещу който имаше референдум

Административният съд във Варна реши да отмени отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Варна да одобри ОВОС...

Наред с това в рамките на съдебния контрол Варненският административен съд е установил и нарушение на административно производствените правила по отношение развитието на административния процес с участието на страните, както и на процесуалните действия, извършени от РИОСВ.

В Решението си Административен съд - Варна е посочили, че в производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му. Първоинстанционният съд обръща внимание на противоречащи си становища от едни и същи органи – Басейнови дирекции „Дунавски район“ и „Черноморски район“, както и РЗИ Добрич. Посочва се също, че избирателно са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в обратен смисъл на тези, дадени при първоначалната оценка на доклада.

Поради тези нарушения Върховните магистрати приемат, че решението на Варненския административен съд правилно и следва да бъде оставено в сила.

След официален референдум: В Генерал Тошево не искат добив на газ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com