Лошото време унищожи 10 хил. декара пшеница в Добричко

33144
Лошото време унищожи 10 хил. декара пшеница в Добричко
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Поройните дъждове и градушките от последните дни в Добричкия регион са нанесли поражения в над 10 000 декара, засети с пшеница. Информацията съобщи директорът на областната земеделска служба Зия Халил.

Експерти от службата продължават проверките в землища с различни полски култури по подадени повече от 70 заявления от земеделски стопани за нанесени щети върху реколтата, информира БТА. Около 700 декара с пшеница са напълно унищожени, а в други 10 000 декара от 20 до 80 на сто от посевите са поразени.

Пшеницата нападната от болести

Вследствие на ниските за сезона температури и голямата влажност, имаме изключително висок фон на болестите при пшеницата. Това заяви Ан...

В Добричкия регион, който е най-големият производител на хлебно зърно в страната, през тази стопанска година се отглеждат 1 236 000 декара с пшеница, информира БТА.

Пороите напълно са унищожили и 2600 декара със слънчоглед и царевица и 610 декара с рапица, сочи проверката на областната земеделска служба. Малки полета - по 30-40 декара с лавандула, ечемик, тикви и други култури, също няма да дадат реколта.

Частични поражения има в 2300 декара масиви със слънчоглед и царевица. Земеделските стопани в региона засяха тази пролет над 910 000 декара със слънчоглед и повече от 943 000 декара с царевица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com