X
 
 

Община Добрич залага бюджет от близо 76,4 милиона лева

1406 0
Община Добрич залага бюджет от близо 76,4 милиона лева
Снимка: Actualno.com/Йорданка Калчева
В проектобюджета на община Добрич за 2020 г. са заложени 76 391 723 лв. От тях 61% или близо 46,7 млн. лв. са приходи за държавни дейности. Местните приходи формират сумата от 29,7 млн. лв. като 28,3 млн. лв. от тях са предвидени за разходи за местни дейности, а останалите почти 1,4 млн. лв. са за дофинансиране.

С най-голям дял в местните данъчни приходи, чиято рамка е 8,1 млн. лв., е данъкът върху превозните средства – 4 млн. лв. Още 2,1 млн. лв. са очакваните приходи от данък за придобито имущество, а от данъка за недвижими имоти в общинската хазна ще влязат 1,8 млн. лв.

Планираният размер на неданъчните приходи е почти 15 млн. лв., от които над половината са от общински такси – 8,469 млн. лв. Очакват се близо 3,3 млн. лв. да дойдат от продажбата на нефинансови активи и концесии, а приходите от общинска собственост са оценени на близо 3 млн. лв., от които над 1,8 млн. лв. – от отдаване под наем на общинско имущество.

Най-голям дял от разходите за делегирани от държавата дейности, които са в размер на 46,6 млн. лв., са за образователния сектор – близо 34 млн. лв.

Възобновяват съдебното следствие срещу шефа на ВиК – Добрич

Възобновява се съдебното следствие срещу отстранения от длъжност изпълнителен директор на ВиК – Добрич Тодор Гигински заради недо...

Размерът на разходите, финансирани с местни приходи, е 28,3 млн. лв. От тях 17,5 млн. лв. са планирани за жилищно строителство, благоустройство и опазване на околната среда.

Образованието е с най-голям относителен дял в бюджетните разходи, следвано от жилищното строителство и социалното подпомагане.

Публичното обсъждане на проекта за бюджет 2020 на община Добрич е насрочено за утре. Междувременно общинските съветници от ВМРО предлагат за обществено обсъждане проект за правилник на общинския фонд „Насърчаване на раждаемостта в община град Добрич“. В него е залегнало родители с висше образование да бъдат подпомагани с 400 лв. за раждане на първо дете, с 500 лв. за второ и с 1000 лв. за трето дете. Идеята на вносителите е да бъдат стимулирани младите хора да се връщат в Добрич след завършване на образованието си.

Преди година от ВМРО също внесоха подобно предложение, но правилникът на фонда не беше приет от Общинския съвет.

Actualno.com

Етикети: