Община Каварна спечели дело срещу държавата, разкрива 40 работни места

4838
Община Каварна спечели дело срещу държавата, разкрива 40 работни места
Снимка: Dobrudza.com

Община Каварна спечели дело срещу държавата за собствеността на два имота на брега на морето под нос Чиракман, съобщиха от Окръжния съд в Добрич. Той призна, че имотите, които са с площ 1880 кв. м и 7400 кв. м не са държавна собственост.

Делото е заведено от местната администрация през 2015 г., след като за двата имота са били съставени актове за публична държавна собственост. Според Община Каварна, двата имота съставляват терен и брегоукрепително съоръжение, което е било предадено безвъзмездно на общината за стопанисване и поддържане.

Празничен Великденски концерт в Каварна

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден, се състоя концерт в салона на Народно читалище ,,Съгласие-...

В хода на делото областната управа, като представител на държавата, се е позовала и на издадена през ноември миналата година заповед на министъра на културата, с която въпросните имоти са включени в териториалния обхват и в охранителната зона на недвижима културна ценност - обект „Праисторическо, антично и средновековно селище „Чиракман“, община Каварна“.

Съдът е установил, че теренът, включващ двата имота, е бил частна държавна собственост. През 1999 г. със заповед на кмета на Община Каварна, той е бил отреден за мероприятия от местен обществен и благоустройствен характер, а не от национално значение. Според магистратите, по силата на Закона за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост имотите са преминали в собственост на Община – Каварна, като държавата е загубила правото си върху тях.

Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна. Един от спорните имоти е обект на инвестиционен интерес от страна на „Бляк сий шелс“ ООД, съобщиха преди време пред Topnovini.bg от областна администрация.

С решение №143 от протокол №27 на Общински съвет Каварна на заседание, проведено на 25.10.2013 г. е дадено съгласие за учредяване право на строеж върху терен с обща площ 7378 кв.м за строителство на сграда за „Преработка, съхраняване, търговия на миди, риби и други аквакултури” чрез провеждане на конкурс. По договор от 27.12.2013 г. е учредено право на строеж на „Бляк сий шелс” ООД върху имот – частна общинска собственост.

Община Каварна осигури безплатен достъп до интернет в петте най-посещавани места

Община Каварна осигури безплатен достъп до интернет в петте най-посещавани от жителите и гостите на града места - централната пешеходна...

Дружеството е поело задължение да се разкрият 40 работни места за хора с постоянен адрес в Каварна. Има издадено разрешение за строеж от 11.11.2014 г. То е издадено на основание Договор за учредяване на право на строеж върху общински поземлен имот, представени инвестиционни проекти, оценка за съответствие и други документи. Строителството е започнало през май 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com