Очаква се масовата жътва на пшеница в Добрич да започне около 10 юли

18083
Очаква се масовата жътва на пшеница в Добрич да започне около 10 юли
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Започна жътвата на пшеницата в Добричкия регион, който е най-големият производител на хлебно зърно в страната, съобщиха от областната земеделска служба.

Масивите със зърнената култура през тази стопанска година достигат 1 236 000 декара. Първите ожънати полета - около 13 000 декара, са в крайморските общини Каварна и Шабла, като средният добив съответно е 450 и 400 килограма. През миналото лято комбайните прибраха средно по 489 килограма от 1 183 000 декара.

Отменено е бедственото положение в Добрич

Отменено е бедственото положение в Община град Добрич, съобщиха от пресцентъра на общината. На основание чл.44, ал.1 т.1 и ал.2 от Зак...

Очаква се масовата жътва на пшеницата да започне около 10 юли. Информацията съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. Той коментира, че пшеницата е узряла, но температурите все още не са достатъчно високи, за да изсушат зърното след падналите валежи. В землището на община Крушари влагата в зърното достига 15-16 на сто.

Председателят на браншовата организация коментира, че земеделските производители стриктно следят метеорологичната прогноза и тези, които разполагат със сушилни, ще предпочетат да не чакат зърното да изсъхне на полето.

Около 35 на сто от 73 600 декара с ечемик в региона вече са прибрани, информират от земеделската служба. Средният добив е 446 килограма при 398 за миналата стопанска година, когато бяха ожънати общо 49 000 декара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com