Районната прокуратура в Добрич не иска да се занимава с новия шеф на ВиК в града

18453
Районната прокуратура в Добрич не иска да се занимава с новия шеф на ВиК в града
Снимка: Thinkstock

Не е вменено изрично задължение за управители на еднолични търговски дружества с държавно участие в капитала да подават пред орган на власт писмена декларация за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства. С този основен аргумент прокурор Павел Любенов от Районна прокуратура – Добрич отказва да приеме жалба срещу новия управител на ВиК Добрич Петър Калчев. Жалбата е подадена от Светлослав Сарафов и в нея се твърди, че Калчев не заявил, че е управител и едноличен собственик на капитала на фирма „Екофлуид” ЕООД, която се занимава с водоснабдителни услуги на частния пазар.

Според г-н Сарафски, новият управител на ВиК Добрич не може да встъпи в длъжност заради чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Съгласно нормата управители не може да са лица, които „са съдружници в събирателни, командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност” и които „работят по трудов договор”. Такова обстоятелство обаче не било установено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което било проверяващия орган.

Районната прокуратура в Добрич се заема с новия управител на ВиК в града

Районната прокуратура в Добрич ще се заеме с новия управител на ВиК на града Петър Атанасов Калчев. Причината - възможен конфликт на ин...

В своята жалба г-н Сарафски посочва, че на 18 февруари Калчев е опитал да прехвърли дружествените си дялове в „Екофлуид”, но е получил отказ за вписване в Търговския регистър. Причината са три наложени запора от три банки – „Райфайзен”, „УниКредит Булбанк” и от Първа инвестиционна банка. Два дни по-късно съпругата на Калчев става прокурист на фирмата.

До 12:03 часа на 11.03. името на Калчев не беше вписано като управител на ВиК Добрич, въпреки подаденото заявление още на 3 март. В Търговския регистър стоеше само надпис „изчакване на тридневен срок”. Сега вече името на Калчев фигурира като управител, а според г-н Сарафски вписването е било факт на 11 март.

Вече е подадена нова жалба срещу вписването на Калчев като управител на ВиК дружеството. Тя е пред окръжна прокуратура и отново е дело на г-н Сарафски. Той счита, че МРРБ не е полицай, за да разследва и че трябва да има наказателно преследване срещу г-н Калчев заради нарушение на чл. 313 от Наказателния кодекс – до три години затвор или глоба от 100 до 300 лева за неверни обстоятелства в писмена декларация пред орган на властта по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com