Шефът на МБАЛ-Добрич: За 100% увеличение на заплатите са нужни над 6 млн. лева на година

4064
Шефът на МБАЛ-Добрич: За 100% увеличение на заплатите са нужни над 6 млн. лева на година
Снимка: МБАЛ-Добрич

Над 6 млн. лева за година или половин милион повече на месец са нужни за 100%-но увеличение на основните заплати в болницата. Възможност да осигурим финансиране за договореното с Колективния трудов договор 40% вдигане на заплатите смятаме да постигнем с увеличението на клиничните пътеки с 25% и новите, които в момента текат като преговори за допълнително увеличение. Но повече от това е просто невъзможно в настоящия момент, заяви за Actualno.com д-р Георги Желязков – изпълнителен директор на МБАЛ - Добрич. 

Припомняме, че част от медицинските специалисти в държавната болница заявиха, че започват ефективна стачка. Междувременно ръководството ѝ предяви искове срещу 135 медицински сестри, част от които предупредително спират работа за по час на ден с мотив, че протестът им е незаконен.

ОЩЕ: Недоволство в МБАЛ-Добрич: Колегите имат повече разходи за лечение на здравето си, което са съсипали в болницата

"От 525 служители в болницата 15 служители към днешна дата са проявили желание да стачкуват. За утрешния ден са 9 човека. Днес пред медиите говорих за съдебния иск, защото доста различни мнения се чуха в общественото пространство. Нека бъде ясно, че болницата категорично не желае да се стига до такива крайни мерки - въвличането на толкова много хора в един съдебен иск срещу заявеното намерение на 13-ти октомври за предупредителна ефективна стачка от организаторите - Синдиката на българските медицински сестри и Автономна работническа конфедерация (АРК). Искът е относно законността на тази стачка. За съжаление много от служителите по една или друга причина са въвлечени в тези стачни действия. Осъзнавайки незаконността им, в момента 80 човека от този списък със 135 човека, даден в съда, се разграничават от стачните действия и не предприемат занапред такива. Към момента постоянно получаваме нови и нови уверения за отказ. Хората са достатъчно интелигентни, осъзнали, че са въвлечени в този водовъртеж единствено поради вписването им от стачния комитет, от организаторите на тази стачка, за която твърдим, че е незаконна", посочи д-р Желязков.

По думите му негови колеги питали защо са вписани в списък, като дори не смятали да стачкуват. Недоумявали защо имената им фигурират в него.

"Нека бъде ясно, че ръководството на МБАЛ - Добрич, съжалява за това нещо, което е в момента. Нито един работодател не би искал да го направи. За съжаление тези всички хора са въвлечени в тази емоция единствено благодарение на стачния комитет. От Автономна работническа конфедерация преди три дни получихме списък начело с председателя и главния секретар и още 60 члена, които подават оставки като членове на синдикалната организация, отказват се от стачни действия и се съгласяват с Колективния трудов договор. Писмото е с копие до председателя им във Варна", допълни шефът на болницата.

Той казва, че всеки има право да се присъедини или да не се присъедини към Колективния трудов договор, който дава възможност за финансова и социално-битова бонификация към разписаното по Кодекс на труда.

"МБАЛ-Добрич" увеличава трудовите възнаграждения на служителите си

„МБАЛ-Добрич“ АД предприема стъпки за увеличение на заплатите на своите служители с 25%, съобщиха от лечебното заведение. ...

"Към настоящия момент само за последната седмица към новия КТД са се присъединили над 75% от служителите на болницата. В момента процесът продължава", добави д-р Желязков.

ОЩЕ: Кметът на Добрич: Реалното постижимо увеличение на заплатите в болницата е 40%

На въпрос дали ще се затрудни дейността на болницата със стачкуваща част от персонала, каза, че от общо 15 заявили участие, от които 9 конкретно за утре, по никакъв начин не би се нарушил нормалният ритъм на работа. "Всеки има право да протестира или стачкува. Никой не ги спира, но нека бъде регламентирано и законово - това, което в момента оспорваме", подчерта той.

Относно поисканото 100% увеличение каза, че може да се говори за такива стойности при адекватно европейско остойностяване на клиничните пътеки, в което медицинският труд е ясно обоснован и добре регламентиран. "Няма работодател, който не иска да плаща добре на своите служители. Ние увеличихме заплатите с 40% в рамките на три месеца - това е повече от добре. Колкото и нескромно да звучи, единици са болниците в България, които могат да си позволят такова увеличение за толкова кратък период, дори софийски болници", е неговият коментар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com