Недоволство в МБАЛ-Добрич: Колегите имат повече разходи за лечение на здравето си, което са съсипали в болницата

7947
Недоволство в МБАЛ-Добрич: Колегите имат повече разходи за лечение на здравето си, което са съсипали в болницата
Снимка: МБАЛ Добрич

Част от медицинските специалисти в държавната болница на Добрич започват ефективна стачка. Междувременно ръководството ѝ предяви искове срещу 135 медицински сестри, част от които предупредително спират работа за по час на ден с мотив, че протестът им е незаконен. Actualno.com потърси страните в този спор. Тук ви предлагаме становището на Елена Жекова – лидер на Синдиката на българските медицински специалисти.

Г-жо Жекова, каква е ситуацията при вас към днешна дата?

Все още не е обявена ефективната стачка - дали ще бъде днес или в следващите дни. Аз съм от ОАИЛ. Две сме, които сме заявили желание за ефективна стачка, само че имаме нов график, изпълнен от старшата и главната сестра, подписан от изпълнителния директор. В действителност сме пуснати в 7 почивни дни. Тоест, все едно сме отстранени, за да не нанесем щети на отделението, стачкувайки ефективно. Току-що го разбрах. Обяснението е, че са премахнати платените ни дежурства и оставаме само на тези, които задължително трябва да изработим за заплатата. Това е начин, по който да ни притиснат и да ни накажат, да ни пресират.

Колко човека сте към Българския синдикат на медицинските специалисти?

Около 80 човека от Българския синдикат на медицинските специалисти не са подписали допълнението към Колективния трудов договор за 40% увеличение. С всеки час ситуацията се променя, защото е свързана с исковете, които са пуснати в съда. Ако искаш да подадеш заявление към изпълнителния директор, че си оттегляш иска, с това заявяваш, че няма да стачкуваш.

Да поговорим в числа - на вас какво ви беше предложено и вие за какво настоявате?

В началото на преговорите още юни месец с изпълнителния директор, той каза, че по никакъв начин не може да ни изпълни исканията за 1500 лв. основна заплата, тъй като нямал финансова възможност. След това излезе в медиите за 25% увеличение само и само да хвърли прах в очите на всички. Едва ли не по милост са дадени от него. При 827 лева основна заплата с подписания анекс от предходните месеци заплатата става 1027 лв. А нашата цел е постигане на отрасловото КТД - 1500 лв., защото той за изработените клинични пътеки ни дава процент, но те нямат фиксирана стойност. Нямат и постоянен характер. Примерно днес плаща комунални услуги, данък на болницата, газ и други услуги и консумативи, а след това казват, че няма да има допълнително материално стимулиране (ДМС). Но основната заплата е много ниска. Години наред бяхме на 720. Средните брутни възнаграждения са високи благодарение на ДМС-тата и начисления за изключително голям брой часове работа. Говорим за 80-90-100 часа извънреден труд. Примерно до обяд, нощна и до обяд по график.

Каква е средната заплата на колегите ви в болницата?

Средно заедно с ДМС-тата в ОАИЛ получаваме 2000 лева на фона на това, че изработваме фактически още един график, защото не се назначават нови колеги. Примерно имам 26 изработени от 19 работни или 29 изработени. Това е начин да ви покажа как работиш сутрин и през деня, нощна и другия ден до обяд. И защо ме питат познатите дали живея в болницата.

Шефът на МБАЛ-Добрич: За 100% увеличение на заплатите са нужни над 6 млн. лева на година

Над 6 млн. лева за година или половин милион повече на месец са нужни за 100%-но увеличение на основните заплати в болницата. Възможнос...

Според Вас, болницата може ли да си позволи 100% увеличение на заплатата, при положение, че приходът ѝ за миналата година е 28,8 млн. и разходът е почти толкова. С приспадане на данъците печалбата е 16 854 лева?

Щом имат такава печалба, не могат, защото на тях им трябват 350 000 лева, за да покрият увеличението. Но с медицинските специалисти нещата стоят много зле. Това са 98 медицински сестри, 5 рентгенови лаборанта, 8 рехабилитатора. Тук говорим за толкова малко хора, които покриват цялата болница. Изпълнителният директор казва, че има 540 човека назначени, но медицинските специалисти са една шепа от тях. Допреди години ни водеха среден медицински персонал, което е изключително голяма обида, защото извършваме изключително специфична дейност, не сме взаимно заменяеми. Между другото, ние имахме много добро предложение - част от ДМС-тата да минат към основната заплата. Но те не желаят.

Кметът на Добрич: Реалното постижимо увеличение на заплатите в болницата е 40%

Какво ще се промени с това прехвърляне?

Когато имаме по-добра основна заплата плюс някакви добавки - като процент пътеки, няма да сме съгласни да даваме допълнителни дежурства и няма да можем да покрием всички отделения. Тогава дежурството ще стане при много по-висока ставка. От 70 лева примерно едно дежурство ще стане 140 лв. Ние сме вкарани в един омагьосан кръг да работим и ни убеждават, че колкото повече работим, толкова повече ще печелим. Аз обаче не виждам сина си и това ме разбива. На 40 години съм и вече ще се разпадна от дежурства, от работа - физическа, психическа, емоционална. А през 2-те години ковид колко смърт се видя!? И ни пуснаха без подготовка, без инструктаж.

"МБАЛ-Добрич" увеличава трудовите възнаграждения на служителите си

„МБАЛ-Добрич“ АД предприема стъпки за увеличение на заплатите на своите служители с 25%, съобщиха от лечебното заведение. ...

Вие да не сте старша сестра в ОАИЛ?

Не, не съм старша сестра. Аз съм една от медицинските сестри, които работят много. Взимам платени дежурства. Всички имаме такива и благодарение на тях получаваме по-добри брутни заплати. И въпреки това аз ще изляза с всички сестри, защото мисля, че трябва да има уеднаквяване една стъпка напред и тогава вече допълнителни.

Аз дойдох от София на 242 лв. в Добрич - на 145 лв. основна заплата. Работата ни е много. Ако беше лека работата, нямаше да имам никакви претенции. Щях да идвам, да си изработвам ниската заплата, каквото ми дадат като пътеки, ще е добре, но няма да кажа, че съм недоволна. Вие ни виждате на какво приличаме. Аз като погледна колежките пред пенсия или пенсионерки - те и парите не могат да им помогнат оттук-нататък. В момента имат повече разходи за лечение на здравето си, което са съсипали в болницата. Аз имам още около 25 години до пенсия. Това е много дълъг период, в който трябва да съм работоспособна. Не да броя парите, като вляза в магазина и да ме е срам да кажа, че съм медицинска сестра. Така се обезсмисля желанието на много млади хора да учат - 4 години вече, а за една минимална заплата. Ние винаги сме кръжали около 100 лева разлика от минималната заплата. По никакъв начин не омаловажавам работата на другите, но ние работим с хора. За да са те добре, и ние трябва да сме добре. Не да мисля как ще се изхранваме, как ще си платим тока. Ние много заработваме на тази болница. Не искаме парите на никой, не искаме на нечий гръб да получаваме пари, а правилно да са разпределени тези пари.

На чия подкрепа ще разчитате занапред?

Той (изпълнителният директор) иска да ни осъди в съда.

РЗОК: МБАЛ - Добрич АД няма кадрови ресурс за лечение на коронавирус

Районна здравноосигурителна каса – гр. Добрич (РЗОК) отказва да сключи договор с многопрофилната болница в града за клинична пъте...

ОЩЕ: Шефът на МБАЛ-Добрич: За 100% увеличение на заплатите са нужни над 6 млн. лева на година

А на обществото?

То е настроено много лошо, особено след Ковида. Аз го разбирам, но в крайна сметка законът е дал правото на пациента да се самоопредели като спешен. Да попитаме другите държави дали е точно така - кога стигат до личния лекар, кога той ги преглежда и лекува. А болничната помощ - когато извикат линейката, дали плащат линейката, когато действително случаят не е спешен. Ние, българите, не можем да търпим, макар че търпим много други неща. Но две сестри толкова могат да обслужат. Ние обслужваме две звена, а когато имахме Ковид - три. Един и същи екип. Съсипаха ни. Трябваше да увеличават постепенно основната заплата. Огорчени сме и е нормално да се чувстваме така. Аз разбирам и всички, които ги е страх, но самата аз нямам избор, просто трябва да си гледам детето. И ще съм уморена, и унизена, и гладна, докато работя.

А за колегите ви от другия синдикат, които са се съгласили на 40% увеличение, какво ще кажете?

За КТ "Подкрепа" мисля, че на 20 октомври подписаха КТД за още 100 лева върху тези 1027 лв. Значи стават 1127 лева. Със сключването на КТД има 0,8% от брутното възнаграждение на година, което се заплаща за членство в синдиката. Това е договор, сключен между двама доктори. Не ги упреквам. Разбираме, че има правото, но сключвайки го, са в по-лоши условия. Заради сто лева, хората хем се страхуват, хем ще си плащат за членство. И те са съгласни. Аз не мога да убеждавам човек на 50-60 години как трябва да живее. Нито ще ги накарам, нито ще предотвратя нещо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com