100 млн. лв. по-голяма субсидия искат автобусните превозвачи

2273
100 млн. лв. по-голяма субсидия искат автобусните превозвачи
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Субсидията за обществения градски транспорт да бъде завишена между първо и второ чете на Бюджет 2022 заради увеличената цена на горивата. С това се ангажира председателят на транспортната комисия в парламента Борислав Гуцанов по настояване на Конфедерацията на автобусните превозвачи (КАП). Във вторник комисията гласува на първо четене законопроекта за държавния бюджет за тази година.

Финансовото министерство е заложило за 2022 г. субсидията за нерентабилните автобусни линии в градовете и в планинските райони да бъде 65 млн. лв. - със 7 млн. лв. повече от м. г. От тази субсидия 15 млн. лв. е за Столична община, а 50 млн. лв. - за останалите населени места в страната. Отделно за компенсиране на по-ниските цени за пътуване на деца, ученици, студенти, многодетни майки, инвалиди и др. са предвидени 49 млн. лв. и 17 млн. лв. за безплатния автобусен превоз на полицаи и военни.

Съпартиецът на Гуцанов Георги Свиленски обеща, че ако сега няма възможност да се завиши субсидията за автобусните превози, то с актуализацията на бюджета в средата на годината, това непременно щяло да се случи, съобщи в. „Сега“.

Депутатите от управленската коалиция обаче не са така склонни да завишат субсидията за Столичния градски транспорт. Столичният общински съвет вече поиска от правителството помощ от 178 млн. лв. за дофинансиране на градския транспорт в София тази година. Отделно от това настоя и за още 50 млн. лв., с които да покрие загубите от 2021 г.

Taĸcимeтpoвитe cиндиĸaти на свой ред пoиcĸaxa в бюджeтa дa бъдaт зaлoжeни допълнителни cpeдcтвa ĸъм oбщинитe, за да може те да намалят пaтeнтния дaнъĸ за тази услуга. Заради коронавируса и затворените заведения оборотите на таксиметровите фирми паднали с 80%. Депутатите заявиха, че ще помислят по темата, но и че браншът трябва да предприеме сериозна реформа за подобряване на качеството на таксиметровата услуга.

На ръба: Градският транспорт в София може да спре, общината иска среща с държавата за помощ

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този ...

Недоволни от бюджета останаха също учените и преподавателите в университетите. От БАН заявиха, че са шокирани от "мизерния бюджет", увеличен едва с 2 млн. лв. (до общо 119 млн. лв.), заради което готвят протести.

Министърът на образованието и науката Николай Денков побърза да ги успокои, че е в процес на преговори с финансовия министър и премиера за увеличаване на средствата, но трябва и учените да поемат определени ангажименти за реформи.

Парите за университетите са увеличени спрямо миналата година от 565 млн. лв. на 619 млн. лв., но според депутатите от опозицията няма да компенсират дори инфлацията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика