1700 лв. печалба максимум ще имат крадците на жп релсите при Яна

35019
1700 лв. печалба максимум ще имат крадците на жп релсите при Яна
Снимка: БГНЕС

Крадците, които задигнаха скрепежните елементи по железопътните релси малко след гара Яна, могат да спечелят максимум 1700 лева. А щетите, които са нанесени с кражбата, са за половин милион лева, пише "24 часа".

Отмъкването на елементите, свързващи релсите и траверсите, доведе до дерайлирал локомотив, шест цистерни и един вагон на товарен влак, пътуващ от "Кремиковци" към Яна, "Илиянци" и оттам за Варна. Общо превозваните цистерни с пропан-бутан в композицията са били 16 на брой. Към 200 000 лв. струва докарването на два големи крана, които да вдигнат цистерните. Освен това цистерни са потрошени, в тях има скъсани тръбопроводи. Локомотивът е за сериозен ремонт. Възстановяването на железния път, което ще отнеме няколко дни, увеличава допълнително размера на щетите.

Данаил Папазов: Това е терористичен акт, а ако влакът бе пътнически

Това за мен е чист терористичен акт. Това е опит за убийство на двамата машинисти, каза транспортният министър Данаил Папазов, който за...

Всеки един от откраднатите елементи тежи 8 кг, общо отмъкнатото желязо е над 3 тона. Експерти от Национална компания "Железопътна инфраструктура" изчисляват, че този метал може да се продаде за към 1700 лева, по цена от 50 ст. за килограм.

Бог е с Българските железници. Кражбата е станала между 15 и 17 януари. А в 5:30 часа сутринта на 15 януари същата композиция, но с пълни с 509 тона пропан-бутан цистерни, е минала по същия път в посока към "Кремиковци". Никой не иска да си представи какво щеше са стане, ако крадците бяха решили да "минат" релсите преди този час? Тогава щяха да се преобърнат 6 пълни цистерни с по 32 тона взривоопасно гориво във всяка.

Кражбите по тази линия не са инцидентни. Тъй като редовно са задигани жици от контактната мрежа, НКЖИ просто я е демонтирала и сега по нея се движат само влакове, теглени от локомотиви на нафта.

"Това за пореден път показва, че е крайно време тези актове на нашите "мургави братя", които не спират да ни крадат, да бъдат записани като терористични актове в Наказателния кодекс", настоя директорът на НКЖИ Минчо Ламбрев и също зададе риторичния въпрос какви последици щеше да има, ако дерайлиралата композиция беше пътнически влак. Ламбрев от години настоява кражбите от релсите да бъдат квалифицирани като тероризъм.

Кражба на релсите преобърнала влака между Яна и Мусачево

Двамата машинисти на товарния влак, който дерайлира късно вечерта между гарите Яна и Мусачево, са добре. Това каза Минчо Ламбрев, дир...

480 са кражбите от жп линиите през 2013 година. Загубите само на Националната компания "Железопътна инфраструктура" са за 1,8 млн. лв. Това каза Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в компанията. Отмъкнаха дори два стълба от линията Биримирци-Подуяне и 1000 м релси по биримирската линия.

Крадат се кабели заради медта, а те осигуряват телекомуникацията между гарите и с машинистите. Те са и част от осигурителната техника в гарите и междугарието, която осигурява безопасността на влаковете. Кабелите правят връзката между стрелките и показанията на светофорите по жп релсите. При една такава кражба могат да се получат опасни ситуации, особено с пътнически и бързи влакове, казва главният ревизор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com