Агнешкото 15 лв. за килограм по Великден

4611
Агнешкото 15 лв. за килограм по Великден
По линията от производителите до търговците пазарната му стойност се качва два пъти

Наред с повишените цени на яйцата, олиото, захарта и хляба, преди великденските празници още отсега се забелязва поскъпване на цената и при агнешкото месо. Пазарната му стойност за крайния потребител се очаква да надмине 15 лв. за килограм, което е с около 20% увеличение в сравнение с миналата година.

Сега цената му по столичните магазини е около 13-14 лв., но продавачите са категорични, че цените на месото ще се повишават още.

Цената на живото агнешко месо в момента варира между 6-7 лв. при животновъдите. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев обясни, че наистина съществува разлика в цените на живо и трупно месо и това е нормално, заради технологичните месопреработвателни процеси.

Бойко иска "по-евтин" Великден

Премиерът иска по-евтин Великден. По негово разпореждане ще се анализира поскъпването на някои продукти във връзка с великденските пра...

По линията от производители до търговци, пазарната стойност се качва два пъти и така цената на агнешкото става 12 лв. още преди да стигне магазинната мрежа. Именно за 12 лв. бе обявената цена на килограм агнешко при направено запитване с няколко търговци, имащи дейност около и на територията на столицата.

За магазинерите остава да сложат и тяхната надценка, и така килограм от апетитното агнешко може да се окаже непосилен разход за много български домакинства.

„Наред с ниските доходи и растящите ни разходи, тази пролет вероятно ще се лишим от агнешко на трапезата“, споделят пред Actualno.com потребители. За други обаче агнешкото месо е неразделна част от празничната атмосфера и макар и в малки количества, то няма да отсъства от менюто им.

С причините за покачващата се цена на агнешкото месо се зае и министър Мирослав Найденов. Той заяви пред медиите, че ще има корекции в субсидирането на производителите, ако се окаже тяхна вината за поскъпването на месото. Ако завишаването на цените обаче се окаже дело на търговците, Найденов сподели, че институциите, които следят тези процеси, ще предприемат нужните мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика