Ако не се предприемат спешни мерки, "Енерго про" заплашва да спре работа

31805
Ако не се предприемат спешни мерки, "Енерго про" заплашва да спре работа
Снимка: БГНЕС

Електроразпределителните дружества (ЕРП) посрещат с резерви предложените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) промени в цените на електроенергията от 1 юли. Реакциите варират от несъгласие до варианти, граничещи със сцени от филма на режисьора Франсис Форд Копола „Апокалипсис сега“.

Най-мрачна сцена обрисува управителят на компанията „Енерго про“ Стефан Абаджиев. Той поиска спешна среща с председателя на регулатора Боян Боев, по време на която да бъдат набелязани мерки за стабилизиране на компанията. Ако такива не бъдат предприети до края на годината, клинетите в Югоизточна България можело да останат без електричество.

От юли ЕВН и Енерго про с по-евтин ток, ЧЕЗ ще е с най-евтино електричество

Абонатите на ЕВН и Енерго про ще плащат по-евтин ток от 1 юли. Цената за тях ще намалее съответно с -1,30% и -1,17%. При ЧЕЗ ще има н...

Представителите и на трите доставчика се обявиха против заключенията от одитния доклад на ДКЕВР, който беше представен преди няколко седмици. Според Абаджев отчетените като допълнителни приходи на компанията в размер на 128,5 млн. лв. всъщност представляват реинвестирана печалба. От своя страна Гочо Чемширов – член на УС на "EVN България", също се оплака от грешки в одитния доклад. Той продължи с това, че 8% е нереалистично нисък процент технологични разходи.

Според експерта предлаганата от регулатора цена е нереално ниска и опасна за абонатите. Той добави, че в предложените промени не е включена и т.нар „цена на задължение към обществото“.

Шефът в "ЧЕЗ България" Зорница Генова алармира, че ако цените бъдат приети в този вид, може да се стигне до ситуация, в която компанията трябва да кредитира системата. Положение, с което доставчикът не е съгласен. И Генова се изказа против доклада на регулатора и обясни, че не е съгласна с констатацията, че е налице необоснован приход.

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) също са недоволни - от намаляването на такса достъп и цената за пренос. Според представителя на компанията, който присъстваше на общественото обсъждане, ако цените бъдат приети така, това ще създаде опасност за сигурността на енергийната система.

МИЕ се сети да обяснява тънкостите на процедурата на ЕК за ЕРП-тата и "Южен поток"

След като вчера стана ясно, че още отпреди месец Европейската комисия е стартирала ненаказателна процедура заради "Южен поток" и ЕРП-та...

В крайна сметка председателят на ДКЕВР Боян Боев призна, че част от недоволството е справедливо. За да се разрешат разминаванията, той покани представителите на дружествата на среща на 9 юни (понеделник).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика