Анализ: Задава ли се шоково поскъпване на цената на тока?

1809
Анализ: Задава ли се шоково поскъпване на цената на тока?
Снимка: БГНЕС

Може ли е новият кабинет да намали цените на тока за бита и бизнеса и как планира да го направи? Цената на парното в София да скочи с 30% от първи януари, искат от КЕВР. Защо се стигна до това предложение? По тези въпроси дискутираха енергийният експерт и член на КЕВР от времето на кабинета "Орешарски" Еленко Божков и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

„Последното редовно правителство и тогавашния парламент заложиха две бомби в един член – чл. 100 от Закона за енергетиката (ЗЕ). Двете бомби са това, че от пазара трябва да се купува всичката енергия. Освен това т.нар. енергия за технологични разходи също трябва да се купува и продава от пазара. Това води до невъзможност да се реагира по някакъв начин, когато на пазара цената на ел. енергията се повишава, както е сега”, обясни Владимиров.

КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 11,5% от 1 януари

Токът за бита да поскъпне средно с 11,5 процента от новата година, предвижда енергийният регулатор. При парното и топлата вода планиран...

Негов анализ показва, че е напълно възможно цената за бита да не се увеличава, без да се пипа законът. Според него начинът е да се увеличи енергията за регулирания микс с около 2 млн. мегаватчаса и да се намали същата енергия от двете американски централи, защото тя е по-скъпа. Така щял да се получи микс. Това решение ще бъде предложено на премиера Кирил Петков, смята Божков. 

„По принцип КЕВР е независим регулатор и нейните решения не бива да се взимат под натиск от властта. От тази гледна точка аргументите за член 100 от ЗЕ са малко странни, защото това е пътя към либерализация за пазара. Ние сме поели ангажимент към ЕК да синхронизираме българското законодателство с европейското, отлагаме тези промени от години. Явно за пореден път ще има намеса на държавата. Трябва да се има предвид, че живеем във времена, в които наблюдаваме повишение на цените на природния газ и електроенергията в цяла Европа. КЕВР донякъде си върши работата като регулира цената нагоре, защото по веригата ще има много губещи предприятия, ако цената не се повиши”, смята Божков.

Според енергийният експерт КЕВР е успяла да задържи цената на по-ниски нива от реалните пазарни стойности. Той е очаквал повишението да е по-високо. За Божков не е ясно защо продължава да се дава субсидия от 4 лв. за мегаватчас на ТЕЦ „Марица - Изток” 2, която можела сама да си компенсира разходите, както и да бъде на печалба.

„Още по-неясно е, защо, въпреки указанията на ЕК, договорите с двете американски централи не са прекратени. Те трябваше да бъдат прекратени още през май”, добави Владимиров по Нова Телевизия.

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика