Ангелкова: Близо 7,5 млн. чужди туристи са посетили България до септември

1309
Ангелкова: Близо 7,5 млн. чужди туристи са посетили България до септември
Снимка: БГНЕС

От януари да септември тази година общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е близо 7,5 млн., което е ръст от 7,7% спрямо първите 9 месеца на рекордната 2016 г. Поради тази причина 2017 г. се очертава като много успешна година за българския туризъм. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на церемонията за връчване на наградите „Кмет на годината“, която се провежда за пета поредна година, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Това са данни, изчислявани по дефинициите на Световната организация по туризъм и Евростат и в тях не се включват транзитно преминаващите лица, подчерта Ангелкова. В свой материал Actualno.com посочи несъответствие между думите на министъра на туризма и статистиката на НСИ, поне за първите 8 месеца на годината.

София е третият по ръст на чужди туристи град в Европа

София е на трето място в Европа по ръст на чуждестранните посетители за периода 2009 – 2016 г., според резултатите от Глобалния и...

По време на церемонията министърът на туризма връчи награди на Созопол, Самоков и Варна за постиженията им като малка, средна и голяма община в категория „Туризъм, култура, фестивали и традиции“.

Варна е много важен елемент от имиджа на летния и морския туризъм на България. Това каза министър Ангелкова при връчването на наградата за голяма община на Варна. По информация на НСИ за периода от юни до август 2017 г. приходите от нощувки в категоризираните места за настаняване с поне десет легла в „Златни пясъци“ са над 175 млн. лв., което е повече от 11% ръст спрямо 2016 г. За трите месеца на това лято курортът „Св. Константин и Елена“ отчита близо 7% повече пренощували лица – общо българи и чужденци.

Самоков е сред най-посещаваните туристически райони през зимата, заяви министър Ангелкова при връчването на наградата за средна община и допълни, че Боровец е водещ туристически център в района. За последния зимен сезон 2016/17 г. курортът отчита 17% ръст на пренощувалите лица и 44% повече приходи от нощувки в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла.

Министърът на туризма заяви още, че Созопол е сред най-предпочитаните морски дестинации в България. Общината предлага много възможности за развитие на културно-историческия и фестивалния туризъм.

Велико Търново посреща повече туристи от миналата година

Близо 18 000 повече туристи са посетили историческите обекти във Велико Търново и региона за първото шестмесечие на 2017 година. Това с...

Наградите „Кмет на годината“ дават възможност да се види какви положителни резултати бележат общините и да се даде стимул на останалите да реализират постижения. Това е изключително важно и за туризма, посочи Ангелкова и припомни, че Министерство на туризма също иска да насърчи всички общини да бъдат активни. Каним всички, допринесли за това България да бъде предпочитана туристическа дестинация да се включат с кандидатстване във вторите Годишни награди в туризма, призова министър Ангелкова и допълни, че в момента тече срокът за кандидатстване, а наградите ще бъдат връчени в началото на месец декември тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика