Асоциация „Българска книга“: Борбата за намаляване на ставката на ДДС на книгата е над десет години

2119
Асоциация „Българска книга“: Борбата за намаляване на ставката на ДДС на книгата е над десет години
Снимка: iStock/Guliver

Борбата за намаляване на ставката на ДДС е повече от десет години. Това каза председателят на Асоциация „Българска книга“ Велизара Добрева в интервю за Агенция „Фокус“ относно намаляването на ДСС-то върху книгите.

„Сега, когато за първи път по този начин се заговаря за това, ние го приемаме от една страна с много радост, но от друга страна все още силно се надяваме, че ще стане реалност. Много приказки са се изприказвали през изминалите години защо трябва да бъде намалено ДДС-то на книгите, какви ползи има то и каква е значимостта на четенето и четящите хора за развитието на страната“, добави тя.

Искрен Веселинов: Новото ДДС за заведения и книги от 1 юли до края на 2021г.

Данък добавена стойност за заведенията и за книгите да бъде намален от 1 юли и да остане 9 процента до края на следващата година предви...

„Това, което силно ни притеснява е, че през изминалите години книгоиздателският бранш остана абсолютно нечут в тази посока. Категорично няколко правителства подред отказваха да променят ставката на ДДС на книгите. Първо аз искам да спомена, че намаляването на ДДС на книгите няма абсолютно никакво противоречие с европейското законодателство. Даже обратното. Съществува директива на ЕС от 2006 година, за това, че книгите могат да бъдат с намалена ставка. Настоящата ситуация е такава, че само България и Дания са държавите от ЕС, които нямат намалена ставка на ДДС. Във всички останали държави книгата е подкрепена с по-ниска ставка, като в много от държавите тя е значително ниска – 0,3,4, масово 5 %.“, подчерта още Добрева.

„Ако не си даваме сметка, че ако я има книгата, има четящи хора, а четящите хора са двигатели на икономиката и са заряда за едно по-светло бъдеще на държавата ни. Така че този довод изобщо не бихме могли да го приемем. Чуваме и други доводи, като например, че ще влизат по-малко пари в хазната. Да, това е факт. Но първо тези по-малко пари не са толкова значими за бюджета на държавата, че да представляват проблем. Освен всички добри финансисти знаят, че ще влезнат по-малко пари заради намалената ставка на ДДС, но от друга страна ще влязат други данъци и такси, защото крайният резултат ще бъде повишеното производство, разнообразие на книгите, повишено потребление“, допълни тя.

„Аз силно се надявам, че българските институции, от които зависи това решение, ще осъзнаят важността на българската книга за цялостната ни икономика, защото тя не е само душевна храна. Тя води и до наличието на материални ценности. И ще вземат правилното решение за бъдещето на страната ни, защото намаляването на ДДС-то на книгата не е просто намаляване на такса за една обикновена стока. Това е решение за цялостното бъдеще на нацията и държавата“, каза още Добрева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика