"Атака" успя да уреди разследване на "нерегламентираните срещи" на президента с ЕРП-тата*

34968
"Атака" успя да уреди разследване на "нерегламентираните срещи" на президента с ЕРП-тата*
Снимка: БГНЕС

Предложението на "Атака" за създаване на поредна Временна анкетна комисия разбуни духовете в парламента. Този път комисията трябва да разследва електроразпределителните дружества (фирмите лицензианти на ДКЕВР), както и "нерегламентираната" среща на президента Росен Плевнелиев с директор на EVN във Виена. В проекторешението е написано "нерегламентирани контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица".

"За" създаването на такава комисия гласуваха 116 народни представители, „против” – 70. В състава на комисията ще има по трима народни представители от всяка парламентарна група. Дейността на комисията е за срок от три месеца.

Боев: Не мога да кажа кога ще решим за ЕРП-тата

Не мога да кажа в какъв срок след 12 май ДКЕВР ще вземе решение за лицензите на ЕРП-тата. Това заяви днес председателят на Държавната к...

Като основен мотив за създаването на Временна анкетна комисия относно дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР заместник-председателят на Комисията по енергетика към парламента Явор Куюмджиев посочи публикации в медиите за дейността на бивши министри от кабинета "Борисов" и практики за източване на пари. Всичко по този въпрос трябва да се изясни, каза той.

„Трите ЕРП-та си поделиха България като бучка сирене. И в трите ЕРП се наблюдава непрозрачно раздуване на разходите. Тези хора в разрез с българските закони са вършили едни и същи нарушения”, подчерта депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, предаде Агенция "Фокус". Днес "Атака" организира кръгла маса в парламента, посветена на "Южен поток" и защо проектът трябва да бъде реализиран.

„Ако искате да проследяваме и разкрием нещо, нека разследваме всички субекти. ЕРП-та са единият от участниците във веригата. Някой се опитва да насочи прожектора към държавния глава. Той ли е единственият, който се е срещал? Защо точно преди ДКЕВР да вземе решение по въпроса за прекратяване на лицензиите, ние създаваме изрична комисия за това? Имаме парламентарна комисия по същите въпроси, поискайте доклад за работата на Комисията по енергетика”, отвърна депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Ако толкова настоявате да има анкетна комисия, нека обхване работата на всички субекти в енергетиката, защото майсторите в прихващане не са ЕРП-тата, а се правят от всички участници в енергийната система. Отказвате ли да поемете вашата отговорност за т.нар. реформа в този сектор, отказвате ли се от Закона за енергетиката, който беше в този си вид тогава, отказвате ли да поемете отговорността, че приватизацията на ЕРП-тата беше извършена по това време”, попита още Данаил Кирилов.

Късо съединение, трансформаторът гърми

Не знам. Не мога да кажа. Ще видим. Това бяха отговорите на поредния председател на ДКЕВР Боян Боев след поредното открито заседание на...

* Информацията е актуализирана към 10:30

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика