Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

696
Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай
Снимка: Getty Images

Президентът Джо Байдън призовава Търговския представител на САЩ да утрои митата за вноса на стомана и алуминий от Китай, докато обикаля ключовия щат Пенсилвания. Днес президентът ще посети централата на Обединените стоманопроизводители в Питсбърг, предава CNBC.

Искането на Байдън за повишаване на сегашната средна тарифа от 7,5% върху стоманата и алуминия е опит да покаже ясно, че неотдавнашните предупреждения на администрацията му относно търговските практики на Китай не са празни заплахи.

По време на посещението си в Китай миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън изрази загриженост, че китайските субсидии създават свръхпредлагане на продукти за чиста енергия, като слънчеви панели и електрически превозни средства, което ще надхвърли вътрешното търсене. Тя се опасява, че свръхкапацитетът може да бъде изхвърлен на световните пазари на изкуствено занижени цени, което може да задуши конкуренцията.

ОЩЕ: ЕС може да наложи мита със задна дата за китайските електромобили

В интервю за CNBC Йелън заяви, че не е изключено да се въведат мита, ако тези опасения за свръхкапацитет не бъдат решени.

Снимка: iStock

Оттогава китайските официални лица и държавни медии отхвърлиха обвиненията за свръхкапацитет, като заявиха, че голямото предлагане на чисти енергийни продукти е резултат от „постоянни иновации“, а не от държавни субсидии.

Докато Китай отхвърля опасенията за свръхкапацитета, администрацията на Байдън удвоява това, което смята за заплаха за световната търговия.

„Свръхкапацитетът на Китай обусловен от политиката, представлява сериозен риск за бъдещето на американската стоманенодобивна и алуминиева промишленост“, заяви директорът на Националния икономически съвет Лаел Брейнард пред репортери във вторник. „Китай не може да изнася по пътя си към възстановяване. Китай е твърде голям, за да играе по собствените си правила“.

Балансирането на Байдън

Снимка: iStock

Байдън засилва натиска си за повишаване на митата идва, тъй като балансира между предизборната политика и нестабилния геополитически пейзаж и засилените опасения за силата на икономиката на САЩ.

От една страна, Белият дом още работи за размразяване на отношенията с Китай след няколко години на почти замразена комуникация, отчасти предизвикана от първоначалния кръг от мита за Китай на бившия президент Доналд Тръмп, които почти предизвика пълноценна търговска война.

ОЩЕ: Нови санкции: САЩ налагат 200% мито върху вноса на руски алуминий

Тарифите могат да имат непредвидени икономически последици, като повишават производствените разходи в САЩ, което в крайна сметка може да доведе до по-високи потребителски цени. Това би бил нежелан резултат в момент, когато Байдън вече е в разгара на дългогодишна битка за намаляване на упоритата инфлация и доказване пред избирателите, че икономическата му програма работи.

Във вторник високопоставен слижител на администрацията отхвърли идеята, че повишаването на митата ще доведе до по-висока инфлация.

Снимка: Getty Images

„Ако бъдат предприети, тези действия няма да увеличат инфлацията, а ще защитят американските работни места и стоманодобивната индустрия“, заяви служителят в разговор с репортери. „Остатъчната инфлация не идва от стоките, тези действия няма да променят това.“

От друга страна, кампанията на Байдън се стреми да поддържа ястребска позиция по отношение на Китай, тъй като се конкурира с Тръмп за гласовете на работниците от „сините якички“. В тази връзка Байдън ще повтори и противопоставянето си на предложената продажба на U.S. Steel на японската Nippon Steel.

„Важно е U.S. Steel да остане местна собственост и да се управлява от местна компания“, заяви високопоставен служител на администрацията във вторник. „Президентът отново ще изясни това ясно. Той е казал на работниците от стоманодобивния сектор, че ще ги подкрепи и има предвид това“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика