Батков за Panama Papers: Наложи ми се да взема по една акция в три компании на г-н Чорни

2766
Батков за Panama Papers: Наложи ми се да взема по една акция в три компании на г-н Чорни
Снимка: БГНЕС

В конкретния случай за един от основните ми клиенти, господин Чорни, ми се наложи да взема по една акция в три компании и да стана управител. 

Това заяви адвокат Тодор Батков в ефира на Нова телевизия, обяснявайки излизането на неговото име в списъците от международното журналистическо разследване Panama Papers по данните, изтекли от панамската компания Mossack Fonseca. Батков е бил адвокат на руския бизнесмен, който имаше значителна бизнес дейност у нас, Майкъл Чорни.

Чорни се подписал пиян, осъдиха го да плати 500 милиона долара

Върховният съд на щата Ню Йорк осъди израелския бизнесмен от руски произход Майкъл Чорни. Бившият собственик на футболния Левски трябва...

Батков обясни, че трите офшорни компании са били използвани за придобиване на две жилища в Лондон. Разходът за всяко бил 80 млн. паунда, като пазарната цена, по думите му, е 100 млн. паунда. "Тези офшори бяха регистрирани в Британските Вирджински острови", каза Батков. По думите му 98% от акциите във всяка една от компаниите се държат от компания в Швейцария.

Това е практика при закупуване на големи недвижими имоти, каза още бившият собственик на футболен клуб "Левски". "Парите по-лесно се инвестират. Обикновено пари се инвестират в такива активи за взимане на статут на постоянно пребиваващ или получаване на жителство", посочи той. "Специално в Англия е така, не се спестява разходът", допълни Батков.

По думите на адвоката трите офшорни фирми впоследствие били прехвърлени на бившата съпруга на Чорни, която постоянно пребивава в Англия.

Коментирайки изтичането на информацията от Mossack Fonseca, Батков смята, че това е направено от вътрешен човек за пари. Според него от изтичането на данните печелят страните, които се занимават с офшорна дейност като САЩ и Великобритания, които увеличават дела си в офшорния бизнес. По думите му Щатите контролират 30% от този бизнес, а Великобритания - 25%.

Френска банка бе обискирана заради Panama Papers

Извършен бе обиск в Societe Generale, една от най-големите френски банки и една от банковите институции, замесена в скандала с т.нар. P...

По думите на Баков офшорните фирми са познати в България от началото на 90-те години на миналия век. Тогава е имало случаи да се приватизират активи без да се вижда кой е истинския собственик, обясни той.

От началото на 2000 г. започна последователна борба за пресичане на мръсните пари през офшорите, инициирана от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза още Тодор Батков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика