БДЖ готви спирането на още 90 влака в пълна тайна, протестите зреят

23236
БДЖ готви спирането на още 90 влака в пълна тайна, протестите зреят
Снимка: БГНЕС

Масова стачка заради спирането на 38 влака от БДЖ се подготвя следващата събота (17 януари). Освен служители на железниците, много от които ще загубят работата си, на бунт тръгват и засегнати пасажери. На всичкото отгоре предстои от февруари да се спрат още 90 влака, които се пазят в тайна.

Протести ще има най-вече в Пловдивско, като в Карлово се готвят да блокират жп линията София – Бургас. Голям митинг ще има и в Горна Оряховица, в Габровоско също се надига недоволство.

В Габрово тръгнаха на бунт срещу спирането на влакове

Заради подготвеното масово спиране на влакове, което влезе в сила от днес (12 януари) в цялата страна, в Габрово тръгнаха на протест. ...

Допълнително напрежение внесе и фактът, че решението за спиране на влаковете беше взето почти инкогнито на 23 декември, конкретните линии бяха обявени едва на 9 януари, а спирането на влаковете стана на 12 януари. Така хората и общините не бяха предупреди в разумен срок, за да могат да осигурят алтернативен транспорт. В някои от случаите влакът е единственият обществен транспорт до съответното населено място. Ползват го работници и ученици, за да стигнат до по-големите градове. Затова във всички засегнати общини вече вървят подписки срещу решението.

Съкращенията на влакове трябва да се съгласуват с областните управители и кметовете на населените места, а не просто да бъдат уведомявани, каза вчера пред "Фокус" председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Парадоксално, но и показателно за хаоса, в който се правят промените в разписанието, е, че в Перник младежката организация на БСП организира подписка срещу спирането на 5 влака по линията до София под мотото „Je Suis БДЖ” – препратка към трагедията с „Шарли ебдо”. В списъка на БДЖ няма нито един спрян влак за Перник, но може и да се появи, когато станат ясни 90-те влака, които ще бъдат спрени от февруари.

Позицията на БДЖ

Окончателен списък на спрените влакове

Враца - Плевен, София-Карлово, Карлово-Сливен, Стара Загора-Сливен, Горна Оряховица-Стара Загора и Видин-Мездра са част от влаковете, к...

БДЖ обяснява, че спирането на влаковете е по финансови причини. Но няма финансова обосновка колко точно пари се спестяват, нито пък къде ще бъдат пренасочени те. "Влакове, които масово превозват пътници сутрин и вечер към работните им места, няма да се спират, но няма как обеден влак с няколко души да продължи да се поддържа", казаха от БДЖ. Оттам обясняват, че например намаляването на влаковете от Габрово до Царева Ливада от 22 на 12 дневно в двете посоки е заради ниската им ефективност - едва 7%. Композициите имат капацитет от 7000 места, а возят едва 316 пътници на ден.

Друг пример е пътническият влак от Стара Загора за Сливен в 4:25 ч., който отчита 4% ефективност и в този час вози средно 12 души. Също от Стара Загора към Горна Оряховица с влака в 19:05 ч. пътуват средно 16 души (6% ефективност). Този от Горна Оряховица за Бяла в 20:02 ч. пък е с 2% запълване на местата в мотрисите - средно 7 пътници. Подобен е случаят и с влака Мездра-Враца в 0:55 ч със средно 9 пътници.

Освен според рентабилността, от БДЖ са преценили да редуцират движението и на много стари влакови композиции, които са опасни. Такъв е случаят и с влаковете по линията Габрово - Царева ливада, по която се движат стари руски мотриси от 50-те и 60-те години. Т.нар. "32-ра серия" трябвало да бъде спряна по предписание на НКЖИ като потенциално опасна. Липсата на нов подвижен състав, който да се пусне по релсите в този участък, също е причина за взетото решение.

"Няма направление, по което изобщо да не се движат влакове. Няма да закриваме линии, само намаляваме броя на композициите", обясни вчера шефът на БДЖ Владимир Владимиров.

Драстичните съкращения на влакове и персонал в БДЖ се налагат заради намалената субсидия за железниците в бюджета за тази година. Тя падна от 180 млн. на 140 млн. лв. 40-те милиона лева всъщност не са орязани, а ще отидат за погасяване на част от дълга за новите мотриси на БДЖ. В последните години държавният превозвач успя да намали дълговете си от 800 на 560 млн. лв. От тях 370 млн. лв. са към банки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика