Без екотакса за дебелите торбички

8298
Без екотакса за дебелите торбички

Постигнат е компромис на срещата в Министерство на финансите за продуктовата такса върху полиетиленовите торбички, предаде „Фокус”. Торбичките за продължително ползване няма да се облагат от екотакса - каза Любозар Фратев, представител на фирма-производител на полиетиленови торбички, след срещата. На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, представители на фирми-производители на торбички и представители на Асоциация „Полимери”.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви: „Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис. След прилагане на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения”.

Таксата за найлонови торбички ще закрие фирми

С промените в наредбата за заплащане на продуктова такса върху полимерните торбички ще се закриват фирми и освобождават хиляди трудещ...

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги - си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хиляди лева до 10 хиляди лева.

Всички торбички, под дебелината и размерите, които са указани - дебелина под 15 микрона и размери 35 на 45 см - ще бъдат облагани тази година с такса 35 ст., догодина – с 45 ст., а след това - с 55 ст. Това каза Мирослав Ангелов, производител на полиетиленови торбички.

Себестойността на торбичката в момента е от порядъка на 1 и 2 стотинки, в зависимост от дебелината.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че и представители на производителите, и експерти са съгласни, че това помага на природата.

Ще плащаме за всички найлонови торбички

Продуктова такса за всички найлонови торбички се очаква да приеме Министерският съвет на днешното си заседание. Разпоредбата за заплаща...

„Разбрахме се - да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България”, добави министър Дянков.

Антоанета Перникова, изпълнителен директор на Българска асоциация „Полимери”, заяви: „В интерес на по-продължителна употреба, намерихме дефиниция, спряхме се на определен размер и достатъчна дебелина, така че тези торбички да не създават проблеми на околната среда. След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът е работещ”.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика