Без нощна тарифа за тока съвсем скоро: Бивш служебен зам.-министър коментира

3037
Без нощна тарифа за тока съвсем скоро: Бивш служебен зам.-министър коментира
Снимка: БГНЕС

От 1 юли е вероятно да се премахне евтината нощна тарифа и домакинствата да плащат тока на еднаква цена. Причината е, че от тази дата отпада ролята на обществения доставчик, която играе НЕК. Заради това крайните снабдители няма да могат да създават възможност за по-ниска нощна тарифа. Това смята бившият служебен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков, който говори в студиото на Bulgaria on air.

Божков говори предвид реформата за либерализация на енергийния пазар. От 1 юли се предвижда излизане на всички потребители на ток на свободния енергиен пазар, но до 1 януари, 2026 година (тогава е предвидено пълно освобождаване на пазара) ще има пределна цена за тока за домакинствата, над която крайните снабдители няма да могат да продават на битовите потребители. Тя се определя от Министерския съвет, а заради това е предвидена компенсация за крайните снабдители (ЕРП-тата) от до 7% от определната от правителството цена за домакинствата, за да се избегнат игри с цените на тока на борсата. А от 1 юли, 2024 година всеки ще може да сключва договор за доставка на ток с който търговец си избере.

"Евтината енергия е в обедните часове (12:00 - 13:00 часа) на денонощието, защото тогава фотоволтаичните централи произвеждат най-много електрическа енергия", казва Божков, но през нощта има по-малко потребление, а тогава работи АЕЦ "Козлодуй", чиито цени са по-ниски: Ще има компенсации за скъпия ток, ето за кого ще бъдат

Компенсации

"Компенсациите ще се налагат, ако цената на организирания борсов пазар през годината надмине предложената от Министерския съвет или НС базова цена. Това ще е за половин година, до края на 2024 г.", коментира Божков. Той каза, че парите за компенсациите ще се осигуряват от Фонда за енергийна сигурност. Наредбата, касаеща компенсациите, е със срок до края на календарната година, но този срок може да бъде удължаван.

Според бившия зам.-министър цената на енергийната борса се колебае, но няма основания да се очакват резки скокове в цените на електроенергията, имайки предвид цените на природен газ, които все повече намаляват на Европейския борсов пазар. Божков предупреди, че ако има компенсации, те ще бъдат само за енергийно бедните и енергийно уязвимите, като ще се отпускат помощи по специална наредба.

Още: Ще скочат ли цените на тока и горивата? Говори бившият енергиен министър Росен Христов (ВИДЕО)

7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Според Божков е грешно построена конструкция за организация и изпълнение на проекта. Той припомни, че парламентът даде срок на служебното правителство да подготви договор със САЩ за сътрудничество. Този договор дава съществени възможности за организацията на работата и да се избегнат възможности за спорове кой и как да изпълнява задачите.

Според него не е добре политически орган, какъвто е НС, да трябва да определя кой има опит, „без дори да са се запознали в детайли с резултатите от проведените изследвания. Нещата трябва да се върнат в полето на междуправителствения договор, който трябва да бъде нотифициран от Европейската комисия и след това одобрен от НС“.

Още: Председателят на КЕВР коментира ще се увеличат ли цените за пренос на ток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика