Без руски газ: Какво може да направи България

7621
Без руски газ: Какво може да направи България
Снимка: iStock

Доставката на газ от Русия за България вече е спряна. Това потвърди енергийният министър Александър Николов на брифинг след днешното редовно заседание на Министерския съвет. Николов говори веднага след като това стори и премиерът Кирил Петков.

Още когато снощи стана ясно, че "Газпром Експорт" ни е съобщил, че ще спре доставките – защото не искаме да плащаме по схемата на Путин с рубли, основният въпрос е какво ще правим. В публичното пространство вече почнаха да се дискутират възможните опции – Actualno.com ще се спре на най-популярните от тях

Спиране на транзита през България на руски газ по "Турски поток"

Това в момента изглежда като най-популярната опция, ако човек се позачете в лавината от коментари във Фейсбук. Нито един експерт обаче не я счита за опция номер едно. Още сутринта бившият директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков предупреди, че това е един вид „ядрено оръжие“ - ако го използваме, ще пострадат трети страни (например Сърбия, Унгария), които нямат директно отношение към решението на Путин. Енергийният министър Александър Николов също подчерта, че България е коректен партньор – но след заседанието на Министерския съвет и той, и най-вече Кирил Петков нарочно повдигнаха темата с транзита. Това беше предупреждение – солидарност в ЕС трябва да има и България има оръжие, с което да накара някои от несъгласните да помислят, преди да продължават да действат в изгода на Владимир Путин.

Вместо спиране на транзита – по-високи такси

Предложение на Бойко Ноев, министър на отбраната още от служебното правителство на Ренета Инджова. Това всъщност е доста добър ход – тук вече добре трябва да преценим щетите от евентуален арбитраж. Промяната трябва да е така обоснована, че да имаме възможност при бъдещо дело да се защитим. Едва ли ще е невъзможно – Русия промени схемата за плащания при подписан договор, в който плащането се урежда друг начин. Ответно действие спокойно може да се приеме за защитна мярка дори и пред съд. А и съдиите са хора – малко останаха тези, които много обичат Путин.

Суап договор

Опция според бившия депутат на ИТН и енергиен експерт Иван Хиновски. Колегата му Васко Начев обаче не се съгласи.

Какво значи суап – това е т.нар. сложен финансов инструмент. Характерното е, че обикновено участват две страни, обикновено се разменят активи и обикновено активът поне от едната страна е свързан с променлива константна. Хипотетичен пример – даваме на Гърция част от доставката ни на газ от Азербайджан, но тя не е с фиксирана цена, а зависи от движението на пазарите. Гърците обаче ни дават свои доставки от газ от "Турски поток" на фиксирана цена, защото техният договор с руснаците е такъв. Естествено, за такъв тип договорка трябва време, защото страната, която поема променлива, ще иска хубаво да пресметне дали ѝ е изгодно.

Отделен въпрос е, че за да си доставим газ по суап договор, трябва да си осигурим маршрут. Точно затова е толкова важно да имаме интерконектор с Гърция, точно затова и Хиновски повтаряше няколко месеца да се работи за осигуряване на маршрут от Турция. Десетилетия наред руският газ течеше през Украйна, в България и оттам за Турция, сега вече, с "Турски поток", газът минава от Турция към България. Какво значи това за България от стратегическа гледна точка е друг въпрос.

Доставки на втеченен газ

Също опция, но всички са съгласни, че е по-скъпо. Най-очевидната причина е липсата на терминали за втечнен газ в Европа – има, но те са малко. Обнадеждаващи са думите на вицепремиера Асен Василев, че сме напред във връзките с Гърция и Турция за втечнен газ - в Гърция става въпрос за "Александруполис", където още по времето на Бойко Борисов беше взето решение да купим дял. Иначе САЩ вече обявиха, че водят разговори с азиатски държави за доставки на излишъци, които съответните страни имат.

Преминаване на друг енергиен източник

Със сигурност има мощности и индустрии, които биха могли да продължат да работят с друг енергиен източник. Ако това е електричество обаче, трябва да има ясен разчет дали електропреносната мрежа ще издържи на повишеното напрежение. Въглищата също са опция, както и мазутът, особено за някои топлофикационни дружества. Тази възможност със сигурност не значи, че можем да издържим без руски газ само с прехвърляне към други енергийни източници.

Какво смятате, че трябва да направи България – ГЛАСУВАЙТЕ В СПЕЦИАЛНАТА НИ АНКЕТА!

ОЩЕ: Единственото, което имаме като диверсификация, е може би в гаража на г-жа Арнаудова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика