БФА: "Зелените" източници на енергия не създават дефицит в НЕК

26539
БФА: "Зелените" източници на енергия не създават дефицит в НЕК
Снимка: БГНЕС

Според направените от нас експертни изчисления ВЕИ-секторът не създава дефицит в НЕК. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Меглена Русенова пред "Фокус".

„Ние сме готови при наистина професионални разчети, при професионална регулаторна политика, а не под политически натиск, да съдействаме с други решения, които са в рамките на директиви 28 и 29 за допълнителни приходи в НЕК, осигурени от статистическо прехвърляне на зелена енергия и сертификати”, заяви Русинова.

ДКЕВР инициира проверки във ВЕИ сектора

ДКЕВР инициира проверки във ВЕИ сектора, които все още не са завършили, като междинните доклади индикират проблеми, които са в процес н...

Тя смята, че спекулацията за тежестта на ВЕИ сектора трябва да спре. По думите й министър Васил Щонов манипулира българското общество и превратно се представя тежестта на договорите във ВЕИ сектора.

„Ние не само, че не създаваме дефицит, а създаваме допълнителен ресурс за НЕК”, каза още Русинова и добави, че съгласно решението на ДКЕВР само за миналата година от спестените емисии са постъпили в НЕК около 240 млн. лева.

„Според нас политическата задача сега е за адекватна социална защита на енергийно бедните домакинства. Съгласно официалните данни на електроразпределителните дружества 20% от българските граждани потребяват 80% от електроенергията”, каза още председателят на БФА.

Дефицитът на НЕК е близо 3 млрд. лв. и за немалка част от него са обвинявани именно "зелените" източници на енергия. Дупката в бюджета на компанията е и основна причина за поскъпването на тока с близо 10 на сто.

Премахват таксата за "зелените" производители на енергия

20-процентната такса върху приходите на "зелени" енергийни производители ще бъде отменена от Конституционния съд. Това е проектът на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика